Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
На пистата

Как се подготвя Световна купа... Теренът

Невероятните спортни събития по белите писти с голям интерес се следят от милиони зрители. Уникално е да бъдеш съпричастен и да изживееш спускането на скиора или на сноубордиста. Да споделиш адреналина и устрема към победата, да съпреживееш със състезателя емоцията на всяка врата на всеки скок и стотните до победата.

Това вижда публиката и зрителите пред екрана.

В няколко статии ще ви представим част от екипите, грижещи се за трасето, състезателите, публиката и изобщо всичко свързано с организирането на състезания от подобен ранг.

Разбираемо ще започнем с хората, които подготвят трасетата..

В еуфорията на стартовете рядко обръщаме внимание, че след състезателя на пистата, като от нищото изкачат десетки и стотици скиори, които в границите на 20 секунди трябва да възстановят пистата да вдигнат падналите колове, да оправят флаговете, да осигурят безопасността и да изчезнат в невидимото.

Системата се подчинява на сериозни правила и регламент за подготовка на пистите и трасетата под прякото ръководство на длъжностни лица с високо ниво на компетенция и конкретен ранг в Международната федерация.

На българска федерация ски се гласува доверие и се организираха световни форуми в алпийските ски дисциплини , както в последните години в сноуборда. Висока оценка получиха трасетата в Банско, както и организацията на тези форуми.

За да се случи това към федерацията по ски се организира специален екип от висококвалифицирани специалисти скиори под ръководството на Валентин Стефанов и Виктор Гичев. Много внимателно беше подбран и работния екип от професионални скиори бивши състезатели и треньори на чийто плещи паднаха най-тежките задачи а именно предварителното много дневна подготовка на терена с определени изисквания към снежната твърдина и консистенция на снега. Една изключително тежка и отговорна задача в повечето случаи съпътствана от Неочаквани промени налагащи почти денонощна работа.

Този почти невидими екип от стотици професионални скиори осигурява нормалното провеждане на състезанието и гарантира безопасността

Основен партньор е Национална спортна академия със студентите специалисти по ски алпийски дисциплини от катедра снежни спортове. Това са професионални скиори, като повечето от тях са приключили състезателната кариера но техните умения позволяват да се отговори на високите изисквания за участие в екипа.

Сектори по ски-алпийски дисциплини се ръководи от дългогодишния преподавател доцент Златко Джуров а работата на екипа на пистите от хоноруван преподавател Марина Терзийска и магистър Никола Динев. След приключване на състезателната кариера активно участва в организацията главен асистент Деян Тодоров доктор.

За своята работа екипа на Национална спортна академия ,който е участвал във всички световни ски и сноуборд форуми проведени в Банско и Пампорово с най-висока оценка от ръководителя на Международната федерация по ски и Българска федерация по ски.

Настоящото сноуборд събитие Национална спортна академия отговорно се яви и изпълни възложените задачи по подготовката на пистата при трасирането заглаждането и всичко онова поставено като искане от ръководителя на състезанието.

 

Автор: Димитър Мацурев, Марина Терзийска

Снимки: Марина Терзийска

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading