Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Банско и Петрошани, Румъния, отбелязаха 10 годишнина от побратимяването си

Делегация от Община Банско, водена от кмета Георги Икономов, бе на официално посещение в град Петрошани, Румъния, по повод честването на 10 годишния юбилей от побратимяването на двата града. Заедно с председателя на Общинския съвет, Петър Баряков, секретаря Иван Кадев и проф. д-р Румен Пандев, те се срещнаха с кмета на румънския град Тибериу Якоб – Ридзи. 

„Смисълът от сдружаването е оказването на взаимопомощ. Споделяне на отговорности и общи ценности. Днес, заедно с моя румънски колега Тибериу Якоб-Ридзи,  отбелязахме 10 годишният юбилей от побратимяването между  Банско и Петрошани. Въпреки  разстоянието между нас, ние споделяме  сходни характеристики на планински градове от две източно-европейски държави и сходни проблеми. Може би именно затова партньорството ни е успешно. Само за последните няколко  години бяхме партньори по три европроекта, един от които изпълняваме и към  момента” заяви Икономов по време на официалната церемония и покани своите румънски приятели на предстоящите кръгове от Световната купа по ски, които ще се домакинстват от Банско през следващите три зимни сезона.

Банско и Петрошани са партньори по проект „Трансфер на иновациите в здравеопазването”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, като посещението бе също част от заключителните дейности по проекта. Бенефициентът Община Банско проучи и валидира добра практика от румънската система на здравеопазването, която да бъде приложена в българската община. В тази връзка делегацията от Банско посети болницата и местната пожарна служба, където се запозна със системата за спешна медицинска помощ „СМУРД”. Към всяка пожарна служба в Румъния е зачислен парамедик и оборудван реанимобил, с който се реагира при спешни случаи посредством телефон 112.

Предстои румънската община да върне визитата в края на месеца и да посети най-успешния планинския курорт в България.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading