Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Децата на Банско

Празникът на духа – 1 ноември в ГТ,,Алеко Константинов“

Под емблематичните думи на Васил Друмев „Един народ който има съзнание, култура, наука, непременно ще има светлина и трайна бъднина!“, учениците от Гимназия по туризъм ,,Алеко Константинов“ проведоха редица мероприятия, посветени на Деня на народните будители. 

В часа на класния ръководител бяха представени презентации за будители, родени и живели в Банско - Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров, Ангел Балев и Пелагия Радонова - основоположник на гимназията.

Чрез посещението си в Духовно-историческия център ,,Св. Пайсий Хилендарски“ и родната къща-музей на Неофит Рилски, учениците се пренесоха назад във времето, родило великите будители и духовници на Българското възраждане. Интересните беседи в музеите дадоха на учениците допълнителна информация за духовното израстване на родолюбивите българи в Банско.

В чест на празника във фоайето на гимназията бе изготвено табло и проведено тържество. Учениците представиха историята на празника и неговото място в културния календар на България. Прочетени бяха стихове и цитати на велики българи- духовни - водачи на нацията. 

В чест на празника Гимназия по туризъм ще проведе през следващата седмица междуучилищен футболен турнир с гимназиите в града.

В знак на почит и уважение към делата на великите будители, чието дело и до днес отеква в българското съзнание и пробужда националното самочувствие на един народ с хилядолетна история бяха, поднесени цветя пред паметната плоча на Пайсий Хилендарски.

Да се знае ,да се помни,

че България е жива-

на будителите скромни 

българинът китка свива.

Слава вам, Будители! -да се слави името ви!

Добавете коментар


Въведете защитния код
Обнови
Въведете защитния код

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading