Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Банско отпусна 20 000 лева на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

Община Банско отпусна 20 000 лева на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон. Това каза Георги Икономов, кмет на Община Банско, цитиран от "Фокус".

 „Общината от доста години помага на манастира. Бих казал, че са не по-малко от 10 години и ако сметнем до момента бих казал, че сме отпуснали около 800 000 – 900 000 лева. Средствата винаги са целеви, а именно за реставрация на източното банско крило. Не знам дали знаете, но в Атон най-старото и живописно крило е било изградено от един банскалия – братя на Паисий Хилендарски – Хаджи Вълчо. С негови собствени дарения той е изградил една църква – „Успение Богородично“ плюс цялото източно крило“, посочи той.

По думите му източното крило в момента е в много тежко състояние, защото все пак е и най-старото – датира от 1760-1780 година. Икономов отбеляза, че средствата, които отпуска Общината винаги са за реставрацията на това крило, но то се оказва и най-трудното за ремонт. „Даже сега след гласуването на средствата отидох нарочно в манастира. Там говорих с дядо игумен, просто за да видя как върви процесът по реставрацията, защото наистина се забавя. Всички други крила са ремонтирани, само банското крило не е. Той ми отговори, че проектите ще бъдат завършени до 3 месеца и ще бъдат съгласувани, защото все пак става дума за паметник на културата, а това е нещо на което гръцките власти особено много държат – да бъде направено по всички изисквания. Постепенно ще започне и неговата реставрация“, коментира кметът. Той допълни, че до момента е направено укрепване на основите, покривът също е укрепен, 1-2 параклиса са възстановени, така че работата тече, но по-бавно.

„Надявам се след излизането на проектите да бъде засилена работата по крилото, макар че там се изискват доста средства – някъде от порядъка на 3-4 млн. евро. Може би българската държава пак ще помогне, така че нашият манастир да бъде реставриран и да посреща поклонниците както трябва“, каза още градоначалникът.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading