Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

ШАРЕН ВЕЛИКДЕН В ДОБРИНИЩЕ

Боже, този свят е твой дом.
Боже, таз земя е под твоите стъпки.
Туй небе горе – над твоята глава.
Тук ти живя и умря, и Воскресе!

Воскресение Христово! Празник на празниците и Тържество на тържествата! Празничното настроение в града се усети още на Велики четвъртък, когато малки и големи се включиха в изкусното шарене на яйца и месене на козунаци. Великденските яйца заемат главно място в ритуала за Светлия празник. Добринище съхранява уникална традиция, където самобитни майсторки шарят яйца с пчелен восък и ръчно изработени писалки. Шарките са дъговидни заоблени форми и розетки от цветя, символизиращи пъстротата на настъпващата пролет.

На втория ден от Воскресение Христово, Светли понеделник след Пасхалната Света Литургия на площад „Македония“ започна стародавна християнска традиция. С тържествен камбанен звън пред храм „Св.Св. Ап. Петър и Павел“ беше отслужен Пасхален Водосвет за здраве, поръсване на богомолците и конете, след което тръгна Литийното шествие за обхождане на Светите оброчища в Енорията. Пред църквата се извиха кръшни хорa`. Свети Николците облечени в пъстри народни носии по традиция с празнично окрасени коне и каруци тръгнаха към местността“Св. Никола“. Там малки и големи се включиха в изиграването на пролетни игри “Шимор“. По обяд Николците бяха посрещнати от свещеника с хляб и мед под звуците на тържествен камбанен звън. Обиколиха храма за благословение, след което празничното веселие продължи на централния площад в града.

Великден в Добринище - цветна палитра от шарени яйца от млади невести, вкусни кулинарни гозби, бабини козунаци, пъстри народни носии и много празнично настроение.

Текст и снимки: АНИ ПАРАПУНОВА

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading