Новините от деня

Предстоящи събития

ПРАЗНИК НА УНИКАЛНО БАНСКО, 2023

ПРАЗНИК НА УНИКАЛНО БАНСКО, 2023

02.09-03.09

Централен площад „Никола Вапцаров“, гр. Банско 

/събота-неделя/

Отворено за всеки

ЗАДРУГА НА БАНСКИТЕ МЕХАНДЖИИ „УНИКАЛНО БАНСКО“ и СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС – БАНСКО“  Ви канят на традиционния  КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК на открито , който ще се проведе на 02.09.2023 /събота/ от 17ч и ще продължи на 03.09.2023 /неделя/ от 10:30ч на централния площад „Никола Вапцаров“ в гр. Банско.

Това е атрактивно събитие за гостите на града, което утвържава Банско като кулинарна дестинация и е част от разнообразната културна програма на Община Банско. През двата дни на празника ще имате възможност да научате интересни факти за стари рецепти, прилагани в кухнята на банскалии от минали до днешни времена.

След миналогодишния интерес на възстановката на ритуала „Стара банска сватба“ представен в оригинален вид от самодейни индивидуални и фолклорни групи от Банско тази година е предвидена възстановка на три ритуала след сватба, които са предадени от поколенията в Банско. Сцена на фолклорният спектакъл ще бъде самия площад „Н.Й.Вапцаров“  в периметъра между сградата на Общината, Читалището, паметника на Н.Й.Вапцаров, къща-музей „Н.Й.Вапцаров“ и свързващите ги улички.

По време на парзника ще бъде представена също жива демострация на направата на изделие от ковано желязо и ръчно изработени сувенири от местни майстори и занаятчии. Паралелно с това в неделния ден (пазарен за град Банско) ще станете свидетели на автентично ревю на народни носии от Банско обличани по различени поводи.

Заповядайте и бъдете част от тази палитра от аромати, музика, цветове и автентичност!

 

 

 

 

Вижте всички

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading