Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Районът

В Национален парк „Пирин“ завърши акцията по почистване

Днес завърши акцията по почистване на територията на Национален парк „Пирин“, организирана от сдружение „За земята“. В продължение на 9 дни в нея се включиха над 100 доброволци от цялата страна, на възраст от 9 до 55 години, каза за Радио Благоевград Деница Зарачинова от екосдружението. До момента са събрани над 3 тона отпадъци в районите на четири хижи в Пирин. Съдействие за изнасяне на отпадъците ни оказа управлението на Национален парк „Пирин“. Фирмите, които се занимават с разделното събиране на отпадъци в Сандански и Банско поеха ангажимент за рециклирането им, допълни Зарачинова.

Според организаторите на екоакцията големият проблем е, че все повече се виждат пластмасови продукти за еднократна употреба, които се изгарят край хижите, а това води до изхвърляне в почвата и във въздуха на токсична пепел.

В дните на акцията се проведоха и поредица от дискусии, заедно с представители на Коалиция „За да остане природа в България“, за състоянието на защитените територии в България, за спецификата на Национален парк „Пирин“ и Кресненското дефиле, каза още Зарачинова.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading