Районът

Въпреки усложнените зимни условия в Пиринско няма бедстващи хора

В Област Благоевград няма откъснати населени места и бедстващи хора. Това каза губернаторът на Пиринсо Бисер Михайлов и добави, че цялата налична техника е на терен, като периодично се почистват всички пътища от Републиканската и общинската пътна мрежи.

В Благоевград 11 машини и над 100 души са на терен от 19.30 часа, вчера, когато започнаха валежите. Управителят на Общинска фирма „Биострой“ Васил Бачев коментира, че най-големи трудности при почистването срещат в района на квартал „Освобождение“, поради спрели автомобили. Въпреки интензивните валежи от сняг основните пътни артерии в града, централният площад, както и потстъпите към Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, спирките в града и стълбите са почистени и опесъчени. 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заяви, че в града и малките населени места също има значителни превалявани, но пътищата са почистени и опесъчени. Фирмата, ангажирана със зимното поддържане е на терен и работи.

Силен сняг е валял и на територията на Община Петрич, пътищата се почистват периодично, отбеляза заместник-кметът на общината Минка Салагьорова. По думите ѝ в обедните часове на деня снежната покривка в Подгорието е била над 40 см. Повече усилия са съсредоточени в централна градска част и град Петрич. 11 машини са на терен, каза още Салагьорова. Тя добави, че трафикът в града е интензивен, а почистването на пътищата е затруднено заради паркирани автомобили, затова и по-големите усилия са фокусирани за обработката на пътищата в общинския център. 

Кметът на Банско Георги Икономов увери, че пътните настилки се почистват. Той добави, че работници почистват както тротоарите, така и спирките. В Община Гоце Делчев обстановката също е нормална. Пътищата са проходими при зимни условия.

През деня никъде нямаше преустановен учебен процес в Област Благоевград. Методи Попов, началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието (РУО)-Благоевград заяви, че на две места е  имало затруднения с придвижването на няколко ученика, но проблемът е решен.

Усложнената зимна обстановка не възпрепятства работата на екипите на Спешна помощ, дори във високопланинските участъци, каза д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград. Той обясни, че се поддържа непрекъсната връзка с всички филиали и за сега нещата са сравнително спокойни. Той посочи, че ако се наложи да стигнат до труднодостъпни места обикновено търсят съдействие от останалите институции – пожарна, съответните общини, полиция и така нататък. На този етап не се е налагало да се търси такава помощ.  

По данни от ЧЕЗ 966 абоната на дружеството в Област Благоевград са с прекъснато електрозахранване поради аварии. Екипи работят по отстраняването им.

От 07.30 часа тази сутрин по информация на ГД „Гранична полиция“ бе преустановено преминаването на товарни автомобили в посока Гърция заради обилни валежи. Към 16.00 часа на граничния пункт „Кулата – Промахон“ вече се пропускаха товарни автомобили на изход от България. На пункта „Илинден – Ескохи“ гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги.

На десетки сигнали за аварирали автомобили са се отзовавали през деня екипи на Областно пътно управление – Благоевград, но няма регистрирани тежи пътни инциденти. /Фокус-Пирин/

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading