Празникът в Добринище и тази година започна в ранни зори с ритуала "Топене на китки" - един стародавен обичай, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие, който хората на града възродиха. Малки и големи, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат как всяка махала в града вижда този ритуал. Пред граждани и гости оживяха стотици народни носии, извадени от бабините ракли и пренесени през времето, за да го има българското.

Костадин Коюв, алпинист, планински водач и кандидат за спасител в отряда на Планинската спасителна служба в Лакатник, спаси днес домашна котка в центъра на Своге.Алпинистът се е притекъл на помощ, след като цели четири дни избягалото коте е преживяло в короната на огромно дърво.

Алексатдър Мацурев беше гост на празника – Бабинден в гр. Разлог, където по дългогодишна традиция се отбелязва с обичаи и обреди предавани от поколение на поколение.

Стремежът на хората да споделят празника, да общуват, да бъдат част от всеобщото веселие, продължи една стара традиция, характерна за Добринище. Млади момичета, облечени в носии, ще представят обичая „Топене на китки“, навръх Гергьовден и в четирите махали на града.

Бабинден, 21 януари. Една дата от календара на годината през този месец, отредена за почит към възрастните жени, които помагали на младите при раждането на рожбите – „бабували”. Бабата е бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. С билки и баяния тя ги пазела от зли духове, и била „добрата орисница”. 

За времето от 15.03.2019г. до 16.03.2019г. на територията на Добринище, общ.Банско, от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград и РУ-Банско, е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, в хода на която са извършени процесуално-следствени действия на четири адреса.

Списание “National Geographic” ще публикува снимки на разложки кукери. Фотосесията е направена от фотографа на списанието Иво Данчев в красивата местност “Света Троица”, над Разлог.  

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading