Бабинден, 21 януари. Една дата от календара на годината през този месец, отредена за почит към възрастните жени, които помагали на младите при раждането на рожбите – „бабували”. Бабата е бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. С билки и баяния тя ги пазела от зли духове, и била „добрата орисница”. 

Списание “National Geographic” ще публикува снимки на разложки кукери. Фотосесията е направена от фотографа на списанието Иво Данчев в красивата местност “Света Троица”, над Разлог.  

Цветан Найденов и Светослав Атанасов, и Костадин Коюв са трима млади ентусиасти, обединени от инициативата “Оцеляване с кауза - Пирин”. В подкрепа на потребителите на Защитените жилища в гр. Банско, те имат за цел да покажат може ли да се оцелее без вода и храна на минусови температури в Пирин.

Алексатдър Мацурев беше гост на празника – Бабинден в гр. Разлог, където по дългогодишна традиция се отбелязва с обичаи и обреди предавани от поколение на поколение.

Проведе се тежка спасителна акция на 01.12.2018г. до 02.12.2018г. в Пирин планина в района на Бански Суходол. В 15:55 се подава сигнал за инцидент в района на Кончето. Осъществява се връзка по телефона с единият от туристите за уточняване на характера и местоположението на инцидента.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading