Новини за Банско

Последни новини

От най-добрия ски курорт в България, Банско се превърна в ,,огнище’’ на заразата COVID-19 и стана номер едно в еминарските емисии.

В края на миналата седмица в града бе създаден Инициативен граждански комитет, който настоя за тестване на 1/3 от цялото население - 9800 души. Банскалии заявиха пред премиера, проф. Мутафчийски, проф. Кантарджиев, здравния министър, главния прокурор и омбудсмана, че те са отговорни за собственото си здраве.

Кметът на града г-н Кадев също заяви в официално обръщение, че е необходимо да се направи скрининг на населението. В резултат на всичко това, премиерът Борисов даде зелена светлина, но не и достатъчен лъч, споделят банскалии.

Списъкът на получателите е дълъг и важен, както и тези, които личните лекари в града правят на свои пациенти, които ще бъдат тествани като представителна извадка от 1000 души.

Г-жа Кристина Обецанова като представител на комитета сподели, че неговата роля е да защити името на града и да покаже, че не трябва да се заклеймява като град на заразата. Тя каза също така, че комитетът ще настоява не по-малко от 1/3 от населението да бъде тествано. ,,Нека Националния щаб прецени дали 1000 теста ще дадат достатъчно изчерпателна картина за това дали Банско е център на зараза“, каза г-жа Обецанова. Това беше нейният коментар по първото искане в писмото, подготвено от Комитета, към което ще бъде прикрепена и подписка. Тя се намира от неделя в работещите обекти и събира подписите на гражданите.

Г-жа Обецанова продължи: „Ние не желаем карантина за Банско, а строг контрол на КПП-тата. За нас карантината е приключила, но предвид предстоящите великденски празници искаме по-стриктен контрол върху това кой влиза и излиза от града. Хора от различни градове в страната са собственици на имоти в града, затова трябва да се следи основателна ли е причината на лицата да пребивават на територията на града“.

Нейната съмишленичка г-жа Мая Стоицова потвърди: ,,Искаме да се спре спекулацията с името на града. Бяхме многократно обвинени. Притесняваме се, че покрай Великден, ако бъдат отворени КПП-тата, тогава действително ще има ,,огнище’’. Искаме прецизна работа на КПП-тата. Реакцията на премиера бе много закъсняла. Той разбра, че в Банско нещата се бунтуват, а изявлението на кмета ни бе категорично. Името на Банско бе опетнено и дамгосано, а хората си тръгнаха от града с прибежки – затвори се със страшна скорост всичко. Наясно сме с факта, че ще има отговор - няма толкова тестове. Как тогава обаче да се проследи реалният растеж на болните, когато на ден се тестват около 400 лица? Ще чуем и въпрос защо само в Банско има тестване, а в София няма,например.  Но в отговор на това ние можем да попитаме - защо София не бе поставена веднага под карантина?“, каза г-жа Стоицева.

Причината за настоятелността от страна на комитета за тестване на не по-малко от 1/3 от населението е, че в града почти няма човек, който да не е работил с туристи по един или друг начин. С цел опазване живота и здравето, както и предотвратяване от ново разпространение на COVID-19 сред жителите на гр. Банско, комитетът заяви искането си - градът да остане под строг пропускателен контрол до края на извънредното положение в страната – 13 май 2020 г.

За да се прекратят спекулациите и съмненията за произхода на заразата, жителите искат да получат пълна и изчерпателна справка за броя на заболели, контактни и заразени за периода от началото на карантината - 17 март 2020 г. до днес 9-ти април 2020 г.

Петимата лекари, съставиха така наречените „списъци на Шиндлер“, или 50 от общо около 2000 пациенти на всеки общопрактикуващ лекар, които да се подложат на тестване днес.

Д-р Христина Рускова е направила извадка на база пациенти, минали през този период през кабинета ѝ, със симптоматика – близки, роднини на тези пациенти, и хора, работещи в силно натоварени обекти – в магазини, аптеки, бензиностанции, училища. Тя ни запозна с факта: „В Банско хора с подобна симптоматика е имало още от 15-и февруари и много случаи са се припокривали с грипа от тип Б, но е имало и много, които са имали типичната за коронавируса симптоматика“, казва д-р Рускова.

А относно изявлението на премиера, че започва масово тестване в Банско, д-р Рускова споделя: ,,Телефонът прегря! Хората питат как ще се тестват, кои, дали трябва да са били болни, какъв е начинът, кога ще се извърши. Има смисъл от подобни тестове. Епидемиологичната обстановка в страната показва, че много хора да изкарали вируса с лека симптоматика – тя може да бъде с леки стомашни болки, с еднократно повръщане и разстройства, с лека или никаква температура, с обща отпадналост. Такива пациенти са минали над 200 през кабинета ми“, допълва д-р Рускова.

Според лекаря по-голяма част от пациентите ѝ са с изградени антитела, а от медицинска гледна точка това значи, че са го изкарали и те са в абсолютно добро здраве. 14-те дни на карантина са били трудни за лекарската практика: „Имахме големи трудности с консултацията, рентгеновите снимки и изследванията. Но натоварването е по-малко заради карантината – посещенията бяха редуцирани. Казвах на моите пациенти, че няма нищо притеснително да дойдат на лекар“, сподели още тя.

Досега д-р Рускова не е имала пациент с положителна проба, 5-има са с отрицателна след ПСР-изследвания. Нейният колегата д-р Кушлев сподели: ,,Буквално след изказването на премиера, телефоните на всички нас – личните лекари, загряха‘‘. Неговите пациентите  също искали да получат необходимата информация кой ще бъде подложен на тест. Д-р Кушлев вече е набелязал пациенти, които са работили по хотели и в ски зоната. Той ще подаде техните имена, общо са около 10-ина души. Самият той също ще си направи тест, но предполага, че той ще покаже вече изградени антитела срещу вируса.

Кметът на града г-н Кадев уточни, че ще се тестват жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми. В извадката влизат също така полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от ОБА, които винаги са били на работа. Част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти.

Тестването ще стане в Медицински център „Свето Благовещение“, което разполага с необходимите условия. „Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи и да се вземат адекватните мерки“, каза г-н Кадев.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading