Новини за Банско

BanskoFilmFestKIDS 2019

Децата винаги са най-нетърпеливи и винаги са с предимство, защото са най-важни за бъдещето ни. Така е и с Банскофилмфест 2019.  Ден преди официалното му откриване децата вече са потопени в атмосферата му. Организаторите на фестивала са подготвили специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. 

Чрез филмите те се докосват не само до непознати земи и човешки истории, но и се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест целят чрез тези образователни способи да обогатяват знанието на децата за природата, да допълват учебния процес и да  подпомагат двигателната им култура. Защото във всяко дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. И всяко дете трябва да знае, че няма невъзможни неща!

Във вторник децата от Банско участваха в работилница и презентация „Колко голяма може да бъде мечтата на един малък човек?“, където Антония Хубанчева от Националния природо-научен музей им разказа,  че приключенията не са запазени само за приключенците, и че интересните неща не се случват само на умните, красивите и можещите… Разказа им колко далече може да стигне едно малко момиче, което не умее нищо друго освен да мечтае; за това - до къде стигат мечтите и какъв е смисълът от тях.

Доц. Любомир Кендеров пък изнесе открит урок  „Моретата и океаните на Европа“. 

Ето и събитията, които следват в програмата на BanskoFilmFestKIDS 2019

20 ноември, сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Голяма зала:

12:30ч. – фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, откриване на изложбата от детския конкурс за рисунка „Есен в Пирин“ – участници от 1 до 4 клас, училищатаот Община Банско

14:00 – 15:00ч. – открит урок „Кръговратът на водата под земята “, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 5 – 8 клас 

Водещ: Камен Бонев, геолог, д-р. на Парижкия университет

 • 14:00ч. – 15:30ч. – първа група – ателие и работилница „Как да стана водолаз?“ 4 – 7 клас – Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни обекти, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този спорт, гмуркане с професионални инструктири с истинска водолазна екипировка в басейн. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!
 • Водещ: Александър Киров – геодезист и водолаз, участник в множество проучвания на подводни пещери в Мексико и България.
 • 15:30ч. – 16:30ч. – втора група

Място: басейн на хотел „Астера“

15:30ч. – 16:30ч. – фотографски уоркшоп „Заснемане с дрон“, 8 – 12 клас,  с един от най – известните български фотографи Владислав Терзийски (допълнително ще се уточни мястото, тъй като зависи и от метеорологичните условия)

 

  21 ноември, четвъртък,  пещера „Спропадналото“: 

 • 10:30ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ ?
 • 13:30ч. – 14:30ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ –пропоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт;
 • 14:30ч. – 15:30ч. – втора група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
 • Банско
 • 13:00ч – 14:00ч. –  Workshop „Ориентиране“, Парк Банско,  възраст от 5 – 7 клас 
 • 14:00ч. – 15:00ч. – Workshop “Oриентиране“, Парк Банско, възраст от 8 – 10 клас

Водещи: преподаватели от катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления.  Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите;

Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.

 • 13:00ч. – 14:00ч. – „С епруветка под земята“, 4 – 5 – Погледнете през микроскопа на Ния Тошкова и се настройте на биоложка вълна. За да изследва супер-силите на прилепите преминава през пещерите на Борнео, отглежда си вампири в Панама и се запознава с всички летящите бозайници в Балабановата дупка. Затегнете си туристическата раница и елате да разберете колко далече и дълбоко може да стигнете с любопитство и една мечта.
 • Най-четени

 • Най-нови

Loading
Loading