Новини за Банско

Иван Кадев е новият кмет на Банско.

С най-високата активност в Благоевградска област и една от най-високите в цялата страна, Банско бе най - напрегната изборна точка в Югозападна България. Допълнително напрежение внесе и по-късното обявяване на изборните резултати спрямо околните населени места. 

Първите официални резултати се появиха на сайта на ЦИК около 07.00 часа, които показаха победа на първи тур на Иван Кадев. Кадев поведе пред своя опонент от ГЕРБ и досегашен кмет на Община Банско Георги Икономов с 51,71% срещу 39.02%.  За победата допринесе и изключително високата избирателна активност, която бе налице през цялото време.

Изборният ден в Банско започна с 24%, които до обяд към 12.30 станаха 47%, а към 18.30-73,66%.

По данни от Общинска избирателна комисия (ОИК) става ясно, че Банско е на челна позиция по гласуване, като цели 80 % от гражданите са дали своя вот.

След полунощ стана ясно, че Иван Кадев води първоначалните резултати от преброяването, въпреки че по-рано през същия ден медийни публикации са твърдели обратното.

За пръв път в последните години Банско избра своя кмет без балотаж, а  Георги Икономов оставя 8 години успешно управление.

В своя личен профил бившия кмет на Банско написа:

“Благодаря на всички, които ми дадоха своята подкрепа и този път.
След два мандата, като кмет оставям едно красиво и подредено Банско. Иска ми се да продължи да се развива и да просперира. “

Новият кмет - Иван Кадев също не забрави да благодари за подкрепата и доверието, което гражданите са му гласували:
“Уважаеми жители на община Банско,
Благодаря ви за доверието! Днес ние заедно спечелихме победа! Днес заедно направихме първата крачка към генералната промяна, която ви обещах. Сега нека да празнуваме!
Нека вдигнем наздравица и да си пожелаем здраве и благополучие на общия ни дом!
Радваме се на победата и знаем колко труд и усилия ни предстоят да върнем нормалността в отношенията на властта с хората. Заедно ще го постигнем!
Поклон пред хората, които не се уплашиха и огънаха, въпреки жестокия натиск върху тях и семействата им! Благодарение на тяхната достойна и смела гражданска позиция, и по-плахите се престрашиха и си спомниха даденото им от Конституцията на Република България право на глас без ограничения и дискриминация.
Благодаря на хората, които ми повярваха и бяха неотлъчно до мен през последните няколко месеца в срещите ми с хората в Банско, Добринище, Филипово, Места, Гостун, Кремен, Осеново и Обидим!
Благодаря и на онези, които гласуваха за други кандидати за кмет. Те обичат мястото, където живеят, не по-малко от тези, които са гласували за мен. Убеден съм, че всички ще подкрепят усилията ни и ще участват в работата да направим нашата община още по-добро място за живеене. Така е редно!
Да си пожелаем на добър час и сполука в начинанията на ползу роду! На многая и благая лета! “

Останалите позиции се заемат от :
Георги Думанов, излъчен от ВМРО, със 7,08%  и Александър Дурчов, който е с 0.39%.

Изборът за кмет в цифри - за Кадев са гласували 4410 души, а за Икономов - 3328. За Думанов своят глас са дали 604, а за Александър Дурчов 33 души.

В Банско секциите бяха 23, общо избирателите 10 789, от 8 населени места.

Въпреки загубата за Георги Икономов, ГЕРБ остават в мнозинство в Общинския съвет в Банско -  36,15%, тоест 6 съветници. Те биват следвани от НДСВ, които подкрепиха Кадев, с 28,67% - 5, ВОЛЯ е избрана от 941 гласоподаватели или 14,02% - двама. Местната коалиция ВМРО е с 10,07 %, след нея се нарежда БСП с 9,85%, също с по двама съветници.

Най - ниските резултати са Движение “Напред България”- 0.28% и Движение “Заедно за промяна” - 0.97%.

Останалите кмества, които избираха свои кметове:

Община Добринище - право на глас са имали 2337 от население 2826 в 4 избирателни секции. В Село Филипово са гласували 500 от 655 в една секция.

Новият кмет в Добринище е Петър Галчев от ГЕРБ, който води с 51, 95% спрямо Иван Сакарев от НДСВ с 46,66%. 19 човека от гласуващите не са подкрепили нито един от кандидатите.
Във Филипово победителя  е Фаим Молла, излъчен от ДПС, който спечели 71.09% от гласовете.

CIK 2

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading