Новини за Банско

Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети буквално три дни преди началото на 2018 година. Сегашното решение е на петчленен състав, а мотивите на върховните съдии са изложени в 30 страници.

Ключовият мотив касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ). Той гласи следното: "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". И тричленният, и петчленният състав на ВАС са категорични, че в такава ситуация и на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

Освен това, не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки. Директивата е част от дейността по прилагането на Орхуската конвенция в ЕС. През 2003 година е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда, казват съдиите. Решението на ВАС е крайно интересно и от друга гледна точка. След като на първа инстанция стана ясно, че номерът на държавата в лицето на бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов не минава, Симеонов обяви, че ако съдебното решение остане такова и на втора инстанция, ще си окачи релса на врата и ще скочи от бургаския мост. Симеонов вече коментира в кулоарите на парламента, че днес "е много тъжен ден за българската икономика".

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading