Новини за Банско

Марк Жирардели: Банско е една от многото ми инвестиции

“Нямаме никакво желание да увеличаваме територията на концесията” казва легендарният собственик на „Юлен“

От 17 декември, когато 48 часа след като откри сезона в Банско обяви, че е мажоритарен собственик на концесионера на ски зоната „Юлен“ АД, Марк Жирардели слаломира из вестникарските страници, телевизионните хедлайни и заглавията в интернет. Едно от най-пространните интервюта 55-годишният легендарен австриец, който е 5-кратен носител на Големия кристален глобус и 4-кратен световен шампион, даде за сайта „Гласове“. 

- Г-н Жирардели, собственик сте на „Юлен“ АД от 2016 г. Защо едва сега това става публично известно? 

 - Да, точно така, собственик съм от 2016-а. Познавам „Юлен“ от дълги години и отблизо следих развитието и напредъка на компанията. Много вложения бяха направени за успешната й дейност, и то по стратегически правилен начин, което увеличи интереса към курорта от страна на скиорите. Всъщност Банско е само една от моите инвестиции и както отлично знаете, никой не желае да излиза публично в среда на толкова противоречия, след като това може да засегне другите му проекти. 

- Поехте компания, натоварена с негатива на целенасочени, крайно отрицателни мнения в социалните мрежи. Не сте ли изкушен да промените името на фирмата и да продължите напред с вече съществуващите й договори и дългосрочното й развитие? 

 - Много интересен въпрос! Напълно сте прав, че репутацията на „Юлен“ в последната година беше подложена на огромен натиск, но моят единствен въпрос е „защо“? Какво погрешно е извършила фирма „Юлен“? Компанията е подложена на системни, постоянни и неизменни проверки от всички регулаторни институции и те досега не са открили проблем, макар да проверяват всичко и по няколко пъти. Това е най-яркото доказателство, че определени хора целенасочено манипулират аудиторията с неистинска информация и без абсолютно никакви доказателства или съществени аргументи. 

Тогава каква е целта в утвърждаването на лош имидж на това фантастично място, което не само представя региона пред света, но и цялата страна? Хората, които избират да дойдат на ски в България и карат в Банско, създават впечатленията си на базата на своето преживяване по време на ваканцията си и изобщо не е случайно, че при анонимното гласуване на 2 млн. души Банско 6 пъти е избиран за най-добър български ски курорт. Това само доказва, че е свършена отлична работа и емоциите, с които хората си отиват от пиринското градче, за да се върнат отново, са отлични. 

 - Преди 4 години бяхте представен от министър Николина Ангелкова като личен неин консултант по въпросите на зимния туризъм в България. Но сте ангажиран с Банско. Някои побързаха да ви замесят в конфликт на интереси, като тиражираха, че все още сте министерски съветник. 

 - През 2014 г. бях обявен за съветник, но това беше по-скоро опит за промотиране на зимния туризъм в България. Никога не съм бил член на политическия кабинет. Познавам министърката и тя опитва да представи страната пред света по всякакви начини. 

Освен най-добрите си чувства, вече нямам нищо общо с министерството на г-жа Ангелкова.

Туристическият сектор е важен за икономиката на държавата, тъй като генерира 12,8% от БВП. През 2016 г. приносът от пътувания и туризъм създадоха почти 12 на сто от всички работни места – 363 000 заети. 

Какви са финансовите резултати на „Юлен“ и какви са плановете за ръст през 2019 г.?

- Резултатите на компанията са публични. Най-важно е в настоящия момент „Юлен“ да няма никакви кредити, освен малките, свързани с работния капитал, при това не от българска банка. През 2019 г. очакваме да постигнем положителен баланс, но главното е оперативната ни печалба да е положителна и стабилна. 

В същото време срещаме проблем, свързан с инфраструктурата на курорта и на първо място с гарантирането на удовлетворение у туристите. Готови сме да построим втори кабинков лифт, защото никой не иска да чака облегнат на ските, обут със ски обувки и често в неприятно зимно време по 2 – 3 часа. И ако подобен проблем не може да бъде разрешен 10 години, това демонстрира лош имидж пред всички други държави. 

 - Български медии обсъждаха, че сте теглили кредит от Първа инвестиционна банка.  

Не съм вземал заем от Първа инвестиционна банка, за да купя „Юлен“.

Това трябва да стане ясно веднъж завинаги! Но! Аз съм изтеглил два малки кредита от тази банка във връзка с друг мой бизнес, които са изплатени далеч преди да купя „Юлен“. 

 - През следващите 3 години, като започва от този февруари, Банско ще домакинства кръгове от Световна купа по ски алпийски дисциплини. Това е признание, привилегия и още повече – огромна отговорност. Какви ще са ползите за курорта от тези домакинства? 

 - Домакинството е огромно признание от страна на Международната ски федерация както за Банско, така и за България. Поемането на тази отговорност е оценка за капацитета на „Юлен“ да организира състезания от световна величина. Изключително трудно е включването в календара на състезанията на ФИС за Световната купа по алпийски дисциплини. Календарите се ангажират за 5 години напред и освен това десетки традиционни ски курорти не могат да изпаднат от утвърденото си участие като домакини. Поради това е толкова трудно на добър курорт да се включи в групата на тези признати за състезание места. Като краен резултат – участието на такова ниво гарантира позитивна и прекрасна публичност и реклама за България. 

 - Всеки път, когато Банско домакинства състезание от такъв ранг, скиорите са щастливи и не спират да хвалят както условията, така и красотата около тях. Ще потърсите ли помощта им за промотиране на ските у нас? 

 - Самата истина е, че състезателите се радват да идват отново и отново в Банско, защото срещат топло посрещане, гостоприемство, отлични условия за самите състезания, които са пряката ни отговорност. Това са причините курортът да се върне в стартовете за Световната купа и ние получаваме пълна подкрепа. Един добър пример е последният промоционален клип за състезанията тук през февруари, който бе записан про боно (б.р. – доброволно и без заплащане) от всички участвали в него скиори, които са сред най-големите имена на алпийските ски. 

- Премиерът Бойко Борисов каза от Виена, че ако в Австрия ги имаше българските „зелени“, то цялата ски индустрия в страната щеше да е вече унищожена завинаги. Банско категорично се нуждае от лифтове, от площ за спускане на скиорите, нуждае се от модерна инфраструктура. Какъв е планът ви за развитието на цялата ски зона? 

 - Българският премиер много правилно е отбелязал, че Австрия е развила отлично ски туризма си. Това е основната причина и средните, и малките планински региони да са перфектни в инфраструктурно и икономическо отношение, както и да не допуска демографски срив в отдалечени от големите градски центрове места. Всъщност без туризма много малко видове бизнес могат да бъдат развити в тези региони – остават минното дело и дърводобивът. 

Туризмът категорично е най-екологичното икономически целесъобразно занимание.

Банско е яркият пример как от малко градче се е превърнало във водеща дестинация и помага за прогреса на целия регион. Ски зоната очевидно се нуждае от развитие. Втора кабинка е напълно задължителна. Най-важното, което хората трябва да разберат, е, че никой няма никакво намерение да излиза извън разрешените по концесия граници, които заемат 1,9% от Национален парк „Пирин“, и тази площ е отредена за спорт и туризъм. Подложени сме на жесток контрол от всяка упълномощена за това институция в България. 

- Поради липсата на достатъчно лифтове, които са най-екологичният транспорт, дневно в планината се качват между 2200 и 4000 автомобила, което се засича от преброителните камери. Бихте ли поканили в Банско австрийски екоексперти, които работят в ски курортите, за среща с българските им колеги, за да обменят компетентна информация за разширяване на ски зоната? 

 - Явно се налага да го кажа отново, и нека да е ясно: не желаем да увеличаваме територията от 1,9%! Искаме да обновим и модернизираме сега съществуващата територия. Освен това Банско винаги е работил с най-добрите експерти и специалисти в тази сфера и се обръщаме към тях за проектирането на всяка писта, лифт или всяка друга дейност, която се отнася до планината. Вече сме получили оценки от водещи европейски експерти и категоричната истина е, че лифтовете са най-екологичният начин за придвижване в планината. В някои градове по света туристически атракции вече са достъпни с лифтове – именно за да се спасят тези места от автомобилния трафик и мръсотията, ако всички паркират наоколо. Само в Австрия за този сезон са изградени 28 нови лифта с дълъг пробег. 

 - В Италия зоната „Доломити Супер Ски“ предлага 450 лифта, 1200 км писти и всичко това се намира в защитен от ЮНЕСКО национален парк, също като Пирин. Как е възможно това?

- Повече от очевидно е, че развитието на ските и съответната инфраструктура в рамките на регион, защитен от ЮНЕСКО, не означава табу! Точно обратното – това е отличен начин чрез природосъобразен начин хората да получат постоянен достъп до красиво и уникално място, като спазват всички правила за опазването му. 

 - Как можете да промотирате Банско в безснежните сезони? 

 - Банско е целогодишна дестинация. Все повече са хората, които за лятната си почивка предпочитат планината пред морето, и това е така, защото планината зарежда с толкова позитивна енергия и свеж въздух. Предлагаме разнообразни занимания: планинско колоездене, походи, катерене, водни забавления. Създали сме места за деца, които в сигурна среда отново се учат на отношения с планината. Това е начинът най-младите да заобичат планината, да я ценят, да я пазят. А опазването започва от спазването на правилата, от гарантиране на чистотата. Всичко това се възпитава и се отразява в дългосрочен период върху цялата екосистема. Наместо да говорим постоянно за един нов лифт, нека се съсредоточим върху нещо толкова просто: без пластмаса в планината; без найлонови пликове в планината; без автомобили в планината. Всеки да бъде грижовен. Това е важно! И „Юлен“ го направи от този сезон. Ето това е истинска екология.

 - Готов ли сте да се срещнете челно с агресията на българските „зелени“ и да защитите искреното си убеждение, че Банско заслужава модернизация и дългосрочно развитие? 

 - През годините от ръководството на „Юлен“ са опитвали нееднократно да обсъждат теми, свързани с развитието на курорта с представители на „еколозите“. Организирали са няколко кръгли маси, на които е присъствал и кметът, и всички заинтересовани институции, но така наречените зелени представители не желаят да обсъждат каквото и да било. Те идват единствено за да се противопоставят на всичко. Винаги сме били прозрачни и отворени за дискусии, но сега вече минаваме на следващ етап и ще правим всичко това с доказани европейски експерти. 

 - Готов ли сте да говорите за Витоша? Това е планината на София и софиянци би трябвало да могат да хванат лифта, да се качат догоре с лифта, да карат шеметно обратно до долу – както е в Шладминг например. Мислите ли, че при сегашните си условия Витоша може да домакинства паралелен слалом? 

 - София е град с късмет, неговите жители са късметлии да притежават такава прекрасна планина. Виждам колко големи са усилията на правителството да се влагат средства в изграждането на метрото, и ще е жалко, ако то не стига и до лифта. 

 Нещо, което разбрах наскоро, е, че българското правителство ще направи необходимите крачки да кандидатства за домакинството на Младежки зимни олимпийски игри. Това би бил блестящ начин за промотиране на България като спортна и туристическа дестинация. 

 - Българските планини са добри за ски и за развитието на зимни спортове. В Австрия ските са се превърнали в семейно забавление за няколко генерации едновременно. Какво бихте направили, за да започне промяна в културата на българите, които семейно да се заинтересуват от зимни спортове и да преживяват щастието, което идва от тях? 

- Доколкото ми е известно, България е с дългогодишни традиции в зимните спортове най-вече поради природата си. Мисля, че най-добрият начин да се развие тази култура, е чрез природосъобразни инвестиции в планините, които да насърчават както любителския, така и професионалния спорт, и по този начин да се създават нови модели за щастлив живот у младите хора. Това е дългосрочна цел, а България разполага с пълния потенциал, за да я развие успешно. 

Eдно интервю на Стефан Джендов

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading