Новини за Банско

Хронология на нещастния случай под Джамджиеви скали, Пирин 06.01.2018г.

Група от трима човека – планински водач и двама клиенти правят опит да достигнат вр. Вихрен по зимен маршрут. Метеорологичните условия са отлични – около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, както и времето за начало на прехода – рано сутринта. Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, единият клиент се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна дейност.  

05:45 ч. в ПСС-Банско се получава сигнала за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба (ЦДП на ПСС). Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер. Първата група от девет планински спасители тръгва в 06:30 ч. от база Банско. По време на пътуването след телефонно обаждане от мястото на нещастието е получена информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07:05 ч. групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, от където продължават пеша. В 07:45 ч. нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужният инвентар за транспорт в труден терен.

В 08:15 ч. е установен визуален контакт с водача и другия клиент.  Водачът с другият клиент,  са насочени да слизат по безопасен път към х. Вихрен.

В 08:30 ч. групата е при пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали. Пострадалият е с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно че каската и котките са в раницата, която е доста надолу по склона. Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка.

В 09:15 ч. започва транспорт, а в същото време от долу е тръгнала втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата. Започва едно надбягване със слънцето което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип.

В 09:50 ч. двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за х. Вихрен, а в 10:30 ч. всички са на Шилигарника и активните действия са приключили.

ПСС препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект – лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.

ПСС изказва съболезнования на близките и приятелите на загиналия.

PSS bansko

 

 

PSS bansko 01

Първите спасители достигат мястото на инцидента

PSS bansko 02

Подготовка за транспорт

PSS bansko 03

Транспорт

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading