Новини за Банско

Георги Икономов участва в конференцията на тема „София – европейска столица на спорта”

Днес, на рождения си ден и в качеството си на кмет на град, носител на титлата Европейски град на спорта за 2017 г., кметът Георги Икономов участва в конференцията на тема „София – европейска столица на спорта”.

Събитието е част от официалното обявяване на столицата ни за европейската столица на спорта за 2018 година. В присъствието на Йенс Кристенсен – заместник генералния директор на Европейската комисия, Елен Герджиков – председателят на Столичния общински съвет и президент на София 2018, заместник-министъра на спорта Ваня Колева, евродепутата Андрей Ковачев, председателят на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта – Франческо Лупатели, и заедно с представители на други общини – носители на титлите градове на спорта като Стара Загора, Пловдив, Бургас и Русе, бяха коментирани значимостта на тези общи европейски инициативи.

Идеята на г-н Лупатели, зародила се само преди 18 години, вече е общоевропейска инициатива, стремяща се към популяризиране на спорта като начин на живот, като източник на здраве и тонус, на толерантност и спортсменство, като метод за социализация.

С кратка презентация бе показано отново защо Банско бе избран да бъде град на спорта, наред с повече от 400 европейски града. Подпомагането на дейността на близо десет различни видове спорт, домакинството на над 70 събития от най-различен ранг всяка година, масовите детски школи, оказваната подкрепа за спортните прояви, няма да приключат с преминаването в следващата календарна година. Напротив – ще се продължи да се търси начини да се подобрява спортната инфраструктура. 

В знак на уважение от страна на домакините към личния му празник, на Икономов, с послание за здраве и благополучие, бе връчен почетен плакет на Столична община от името на кмета й, г-жа Йорданка Фандъкова. 

"Нека пожелаем успех на София като столица на спорта през предстоящата година. 2018 година ще бъде годината на България – София е европейската спорта столица, Пловдив – европейската културна столица, а още от месец януари започва Българското председателство на Съвета на ЕС. Погледите на Европа ще бъдат насочени към нас. Сигурен съм, че тя ще преоткрие страната ни като равностоен партньор, като място със съхранена природа, ценности и култура." каза още кмета Икономов.

 

 

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading