Новини за Банско

Банско протестира! Искаме си втората кабина!

С блокиране на пътя Симитли - Гоце Делчев стотици жители на Банско протестираха срещу протакането на решението за разрешаване на строеж на втори лифт в Банско.

Хората призоваха управляващите за бързи мерки за решаване на проблема, с което ще се избегнат дългите опашки на начална станция и ще се постигне по-доброто икономическо развитие не само на курорта, но и на целия регион.

На протестът присъстваха кмета Георги Икономов, който по-рано днес внесе в МОСВ поредните документи с искане за промяна на съществуващият План за управление на Парк Пирин и депутатът от 44 НС Александър Мацурев. 

"Tвърдо заставам зад протеста, организиран днес от моите съграждани в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско. Твърдо заставам зад местната общност, която представлявам. Всички ние издигаме искането министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащият План за управление на Национален парк "Пирин" и да предложи тя да бъде одобрена от Министерски съвет. Всички ние издигаме искането да бъде извървяна една законово регламентирана процедура докрай. Просто за да ни се даде възможността да се развиваме в съответствие с изискванията на нашето време, и преди всичко в съответствие с българското законодателство. 
За да дадем ход на нашите искания, днес, в Министерство на околната среда и водите внесох искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за Управление на Национален парк „Пирин“. Това искане е продиктувано от следните мотиви: Първо, да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско; Второ: Това може да се случи само след промяна на сега действащият план за Пирин, който в сегашния си вид забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната; Трето: Приемането на новия план, който се разработва близо 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето; Четвърто: Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси!" - каза Георги Икономов.

На протеста присъстваха стотици банскалии и хора от района работещи в курорта, които споделиха, че ще продължат подкрепата си срещу платената зелена мафия, в чийто аргументи против втората кабина се улавят само и единствено икономически мотиви и желанието да спъват развитието на цял един район, защитавайки чужди интереси.

 

Снимки: Георги Ангелов

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading