Новини за Банско

Банско стартира и продължава националната и благородна инициатива БЪДИ ЧОВЕК

Още една нова и приятна изненада в град Банско. В Банско стартира и продължава националната и благородна инициатива БЪДИ ЧОВЕК. Апелът и е предай нататък! Бъдете съпричастни един с друг, бъдете добри. Това е пътят да бъдем СИЛНИ БЪЛГАРИ С ДУХОВНОСТ.

ЗА ИДЕЯТА - Организира се ден, в който да се ПОДАРИ топла и вкусна вечеря или просто от сърце да се напазаруват и подарят най-необходимите продути за един човек в нужда.

Организираме ден в подкрепа на българския пенсионер, демонстрация на уважение и съпричастност към тежката им съдба.

**************** ЗА ИДЕЯТА *****************

1. КАКВО?
Организира се ден, в който да се ПОДАРИ топла и вкусна вечеря или просто от сърце да се напазаруват и подарят най-необходимите продути за един човек в нужда.

2. КОГА?

21 декември 2016 – само няколко дни преди Коледа. Когато всички трябва да покажат добрина, да се организира една масова приятна изненада.

3. КАК СЕ ПРОЦЕДИРА?

1Според проведените анкети и мнения 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Поговорете с тях, вижте от какво имат нужда. Напазрувайте им най-необходмото като пакет храна ( например брашно, олио, захар, консерви, пиле, леща, боб и др. ), добавете при възможност една топла вечеря . Направете вашата изненада на 21.12 – посетете ги в дома им, занесете им даровете, поговорете с тях. Според 60% от анкеттираните възрастни хора, най-приятната им изненада би била някой да ги попита „ как са? „ . Някой да посвети минутка внимание на възрастен човек!
– Не познавате? Пишете в групата на събитието от вашия град/село. Или в най-лошия случай- имате цял месец да намерите. Просто се огледайте пред супермаркета или пощата.

4. КОЙ ГО ОРГАНИЗИРА?

Всеки човек се самоорганизира. Според проучването на всеки 10 човека – 8 познават беден пенсионер в нужда. До 20.11 ще се създадат събития за всеки град, в който всички ще имате възможност да се групирате и заедно да направим 21 декември в ден , почитащ пенсионерите в нужда.

– Не забравяйте да пробвате контакт с местните супермаркети за подкрепа. Винаги биха пуснали отстъпка за такава инициатива.

6. ИМА ЛИ ФИНАНСИРАНЕ?

Няма финансиране. Всеки сам финансира своята инициатива. Който желае и има възможност, може да помогне на един или повече хора. На местно ниво, може да се организира локално събиране на средства и доброволци да раздадат храна от името на заети хора – дарители.

7. ЗАЩО САМО КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ?

Таргет групата ще бъдат крайно нуждаещите се български пенсионери. Представете си какво е да оцеляваш едва със 155 лева на месец. Те са крайно недостатъчни в декемврийския месец и този жест на толерантност и уважение към възрастните е въпрос на лична отговорност.

8. ЗАЩО В ЕДИН ДЕН И КЪДЕ ?

Идеята е да се направи в цяла България в един ден и всички да спазят една дата и сроден тип на събитието. Има ден на детето, ден на жената… но няма ден на българския пенсионер в нужда. ЗАЩО? Трябва да покажем уважение и признателност. Ние сме хора и имаме сърца, трябва да се подкрепяме взаимно за по-добър живот в България.

9. КОЙ НЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

МОЛИМ, нито една политическа партия да не участва. Няма как да позволим такова истинско събитие да се превърне в безплатен ПР на хиени. Всеки който участва, участва като индивид по собствена преценка, напълно БЕЗКОРИСТНО.

10. В КОИ ГРАДОВЕ И КОЛКО ОРГАНИЗАТОРА ИМА?

В цяла България, ако за твоят град няма – стани ти организатор 

11. ЗАЩО НЯМА ФИНАНСИРАНЕ И ДАРЕНИЯ?

Няма да можем и нямаме техническо време само за месец да направим цялата структурна организация на действащите лица, да систематизираме дарените финансови средства, да закупим тонове продукти и да ги раздадем на всеки един /става дума за няколко десетки хиляди пакета и огромната им логистика из цялата страна/.

Както и за да не се занимаваме ние с пари, получаването, разпределянето и отчитането им, решихме, че ще е най-добре, поне за това наше дело, нещата да се децентрализират.

Все пак основната идея е заедно всички да направим нещо малко, което всъщност да е огромно като мащаб.

Допълнително четиво :

„ПОДАРИ КОЛЕДНА ВЕЧЕРЯ, ДАРИ ТОПЛИНА И НАДЕЖДА“

Нека ВСЕКИ ЕДИН СЪПРИЧАСТЕН на каузата, да закупи пакета, за който говорихме, и съдържащ някои или всички от тези основни хранителни продукти, като например:

– едно пиле, пакет захар, бутилка олио, пакет брашно, пакет ориз, пакет боб, пакет леща. Нека цялото да бъде на стойност поне 10лв. – всеки както прецени и за колкото има възможност.

След това нека да намери около него /в квартала, махалата, улицата или блока си/ такива хора – пенсионери в нужда, на които ВСИЧКИ ЗАЕДНО и всеки сам за себе си, да ги дарим на всеобщия ден на инициативата – 21-ви декември, за да могат да посрещнат Коледата по достоен за годините си начин .

За хората от чужбина, които искат да се включат, или тези които не познават такива хора в нужда, ние ще издирим и публикуваме тук адреси на домове за стари хора в неравностойно положение, където директно да изпратите колети, съдържащи същите тези продукти.

В момента организираме голяма кампания за събуждане на добротата у хората и ще популяризираме този жест на съпричастност в цялата страна чрез печатните и електронните медии – вестници, списания, телевизии, Фейсбук, сайтове и т.н.

Ще привлечем и известни личности към каузата, ще снимаме клип с наше и тяхно участие, който ще достигне до максимално голяма аудитория, и така ще подтикнем колкото може повече хора да направят този жест.

И то всички в един и същ ден – денят на нашата инициатива – 21-ви декември.

За разлика от негативното мнение на доста хора в държавата, ние лично смятаме и дълбоко вярваме, че сред народа ни има ОГРОМНО мнозинство от хора с добри души, с разбиране и добро отношение към другите и основно към по-слабите.

Просто трябва някой да даде примера и добротата ще тръгне сред нас, и ще се разпростре като лавина.

Пожелаваме на всички един голям успех и триумф на доброто и то точно на най-светлия християнски празник – Коледа!

Желаем успех както на нас, така и на вас, приятели! И сме сигурни, че ще стане, защото заедно ще ни се получи

 

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading