Новини за Банско

Георги Икономов пред 24 часа: Има решение на проблема с втория кабинков лифт, обявяваме го до дни

Надявам се тогава да се задействат всички институции и следващата година да започне изграждането, казва кметът на община Банско

- Г-н Икономов, на старта на зимния сезон за поредна година започваме с въпроса пак ли ще има опашки пред кабинковия лифт?


- За съжаление, и тази година ще има опашки. Решение на проблема с изграждането на втора кабинка в момента още няма. Лошото е, че разговор за това започва около старта и по време на зимния сезон. После през пролетта и лятото нещата затихват, нещо става с документацията и въпросът се повдига отново идната зима. Това е една цикличност, която започва да омръзва на всички. Не изключвам и тази година да има протести на банскалии и туристическия бранш, защото търпението на хората се изчерпа.

- Твърди се, че проблемът е в неприемането на новия план за управление на Национален парк “Пирин”.

- Допреди 6 месеца нямаше пречка да се приеме новият план за управление. По време на служебното правителство обаче МОСВ издаде в рамките на няколко дни противоречащи си решения. В първото се казваше, че планът няма нужда от ОВОС, в следващото - че има нужда, и така се стопира процесът. Това бяха едни объркващи министерски актове, които общината от своя страна обжалва. Стигна се до 6 дела, групирани сега в две. Не е ясно кога ще приключат съдебните процедури.

- Това ли е най-важната пречка?

- Стана ясно, че кръгли маси, дискусии, срещи и разговори не дават резултат. Аз за себе си отдавна съм намерил решение. Виждам такова и твърдя, че то е компромисно и може да се стартира инвестицията във втора кабинка. И най-важното - то е законосъобразно. Никъде не е записано, че е забранено изграждането на спортна инфраструктура. До десетина дни ще оповестим какво е нашето виждане, за да се започне най-сетне строителството, така че да не се усвояват нови защитени територии. Надявам се тогава да се задействат всички институции и следващата година да започне изграждането. Това е възможност, която е съществувала и досега, но явно е имало други причини да не стане.

- Извън този сериозен проблем готова ли е общината за новия сезон?

- Готови сме да посрещнем туристите. Изпълнението на големия воден проект, който създаваше неудобство в придвижването на хората и автомобилите, приключи. Остават дребни довършителни работи като осветление, пътни знаци, бордюри и др., но до старта на сезона всичко ще е наред. Приключихме и първата фаза на друг проект за допълнително водоснабдяване на Банско. Дебитът на водата е увеличен с 20 л/сек. Предстои реализирането на втора фаза, така че този дебит да бъде разпределен между старата част на града и източната туристическа зона.

- Ще се справите ли със снегопочистването?

- Снегопочистващата фирма е в готовност и се надявам да няма проблеми. Все пак нека да напомня, че ние сме зимен курорт и всички идват тук заради снега, а не заради почистените до асфалт улици. Да не говорим, че всички химикали, които се използват, след това се изливат в реката и я замърсяват. Ще ви дам пример с един от най-известните курорти - Закопане, Полша. Там целият център не се чисти от сняг. Придвижването става с шейни с коне като атракция.

- Хотелиерите преди дни на среща с министър Николина Ангелкова казаха, че работят на “смешни цени”. Вие ги призовахте да ги вдигнат, защо?

- По-скоро те застанаха зад моя призив да не се притесняват давдигнат цените,което, естествено, зависи само от тях. Банско вече години наред е в топ 10 на световните зимни курорти. В същото време оглавява класацията за най-ниски цени и евтина почивка. Няма логика да предоставяме услуги на най-високо световно и европейско ниво, а цените да са български. Повишаването ще доведе до възможност за повече инвестиции и развиване на туристическия продукт, до по-високи заплати в бранша, а оттам и наемането на качествена работна ръка, ще има повече приходи в държавата. Скоро правих сравнение между четиризвезден хотел в Банско и аналогичен в австрийски курорт. При нас за 5 дни цената е 1000 лв., а в Австрия - 3600 лв. Тук е 4 пъти по-евтино. Картата тук е 50-60 лв., в Австрия двойно повече. Призовах хотелиерите да не се конкурират за ниски цени, а на база по-високо качество на услугата.

- Докога над Банско ще се стеле смог заради отоплението с твърдо гориво?

- Решението е в изграждане на газопровода от Симитли до Банско и Разлог. То се бави малко от графика заради изготвянето на ОВОС, но ще изчакаме и тази процедура да мине, за да е всичко законно и да няма обжалвания. Призовавам бранша, както и частните лица да използват по-екологично гориво. Да преценят какви въглища и дърва купуват, защото наистина над града се стеле гъст дим. Ще предложа на общинския съвет да приеме решение за намаляване на такса смет за тези, които използват екологично гориво.

- Напоследък е модно да се говори за шума в курортите.

- Нека първо да отбележа, че Слънчев бряг е чист курорт, докато Банско е град за живеене. Това означава, че при нас този проблем е много по-сериозен. През зимата не е толкова тежък, защото заведенията са закрити. Зачестяват оплакванията през лятото обаче. Оказа се, че няма работещ механизъм за справяне с шума. РЗИ е контролната институция, която трябва да влиза в спалните на хората, за да замерва нивото. Това е парадоксално, явно е недомислица и трябва да се помисли дори и за законови промени, така че да се даде възможност за контрол на местно ниво. Да се реагира на момента на подаване на сигнала през нощта.

- Най-важното в крайна сметка за един курорт е сигурността на туристите. Как общината ще помогне на органите на реда?

- Действително за нас сигурността е най-важна. Предстои ни световна купа по сноуборд, а следващите години и световни купи по ски за мъже и жени. И тази година тук ще патрулират по двама гръцки и двама румънски полицаи заедно с нашите. Общината ще поеме тяхната издръжка, както и на поне десетина български. Решихме проблема и с паркирането. Автобусите създаваха пречки на движението, като спираха в малки и тесни улички. Сега до началната станция на кабинковия лифт има два големи охраняеми паркинга. От началото на декември започва да работи и паякът. И нека да кажа още нещо като опит от другите зимни курорти по света- не е толкова страшно да се върви пеша. Там целите курорти са пешеходни зони, а Банско не е кой знае колко голям град.

- Некатегоризираните обекти създават проблеми на легалния бизнес. Какво прави общината за намаляване на сивия сектор?

- И тази година ще продължим с проверките по метода “таен клиент” за предлагане на нощувки в нерегистрирани обекти. Миналия сезон имаме над 100 проверки с 22 акта.

- Върнахте се към миналия сезон, какъв ръст на туристите отчетохте?

- За зимния сезон имаме 15% ръст на туристите, а през лятото - 12%. Интересно е, че имаме впечатляващо увеличение на гости от типично зимни дестинации - Франция, Италия, Швеция, Словения, Австрия. Досега имахме притеснения, че туристи от тези страни са малко очаквани, защото там си имат достатъчно курорти. Оказва се, че сме интересни за тях, те търсят нещо ново и различно и това е повод да засилим рекламата там. Нови страни започват да откриват Банско, което ни радва.

 

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading