Новини за Банско

ОТ БАНСКО ТРЪГНА ТОЙ!

 
302 години от рождението на свети Паисий Хилендарски
Както всяка година на 19 юни, и днес Банско се преклони пред родоначалника на българското Възраждане свети Паисий Хилендарски. Тържеството беше посветена на 302 години от рождението на великия банскалия.
След литургията в църквата „Света Троица“, в знак на почит пред делото и духовното наследството на една от най-значимите фигури в българската история и култура, пред паметника на отец Паисий бяха поднесени цветя от кмета на община Банско Стойчо Баненски, председателя на Общинския съвет Димитър Русков, децата от Началното училище, чийто патрон е св. Паисий, свещеници, ученици и граждани.
В топлия летен ден се събраха множество жители и гости на Банско да засвидетелстват, че делото на първия Будител е живо и ние - българите, помним неговия завет да се гордеем със своя род и с миналото си.
Честването на годишнината от рождението на свети Паисий Хилендарски и православния празник на негово име беше поредното доказателство за неугасващата почит към този забележителен българин и за значимостта на неговото дело в нашата история.
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading