Новини за Банско

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ОБЩИНА БАНСКО ПОСЕТИ СЛОВЕНСКАТА ОБЩИНА КРАНСКА ГОРА

По покана на ръководството на община Кранска гора, делегация от община Банско посети Словения. Кметът Стойчо Баненски, Сашка Въчкова – зам.-кмет и общинските съветници Иван Баряков и Петър Друнчилов, заедно с българския посланик в Любляна Н.Пр. Красимир Божанов се срещнаха с кмета на Кранска гора Хенрика Зупан, директора на общинската администрация Роберт Клинар, директорът на отдел туризъм Лука Вранчич и ръководителят на Планинска спасителна служба Ратече-Планица Марко Копавник.

Визитата е в продължение на установените преди години приятелски отношения между двете планински общини, които имат много сходни природни и географски условия, и в двете общини приоритетният икономически отрасъл е туризмът.

На срещата събеседниците обсъдиха сътрудничеството между Банско и Кранска гора и споделиха добри практики в управлението. Основна тема на разговорите беше преодоляването на последиците от климатичните промени, които са особено чувствителни в зимните курорти. Общо беше становището на участниците в разговора, че стратегията на общините трябва да бъде в посока утвърждаването им като целогодишни туристически дестинации. Един от важните въпроси, които също бяха дискутирани, беше размера на туристическия данък, неговата събираемост и ефективното използване на средствата за подобряване на туристическата инфраструктура и финансирането на фестивалните програми. Обменена беше и информация за дейността на планинските спасителни служби в двата курорта.

Особено впечатляващо в програмата на групата от Банско бе посещението в Словенския планински музей – първия геймифициран музей в света. Експозицията в него е умело съчетана от традиционно и интерактивно представяне на природата и дейностите в планината.

Общините Банско и Кранска гора ще продължат и ще разширят доброто сътрудничество чрез обмяна на добри практики и съвместно участие в европейски проекти.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading