Новини за Банско

АТАНАС ЯНЧОВИЧИН Е БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА НА ОБЩИНА БАНСКО

В празничния Ден на народните будители, на тържествена и изключително емоционална церемония, в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ бе обявен Будителя на годината на Банско за 2023 г. Това е Атанас Янчовичин – ръководител на мъжка фолклорна група „Бански старчета“. Кметът Иван Кадев му връчи почетен знак за неговия принос за съхранение на фолклора, продължаване на традициите и за популяризиране в България и по света на характерното банско двугласно пеене.

Атанас Янчовичин изрази своята благодарност към всички, които са го подкрепяли и продължават да са до него в дългия му творчески път.

Половинвековна е връзката на Атанас Янчовичин със сцените в Банско, България и по света. През това време е създал, освен емблематичната група „Бански старчета“, още няколко младежки групи за двугласно мъжко и женско пеене, привлякъл е интереса на стотици деца и младежи към съкровищницата на банския фолклор и е прославил банската песен в много държави.

На церемонията присъстваха и други номинирани в класацията за Будител на годината - наследникът на Тодевата къща Георги Иванов, превърнал сградата-паметник на културата в исторически и етнографски музей, началната учителка Мария Маламова, колектива на НЧ“Никола Вапцаров-1894“.

Особено вълнуващо по време на церемонията бе отбелязването на 60-годишнината връзка с читалището на Незабравка Икономова, също номинирана за Будител на годината. Една от най-разпознаваемите личности на Банско, известната на всички със свойското - Нези, се върна назад във времето, когато през 1963 година започва работа в читалището, без да предполага, че то ще бъде не просто в част от живота й, а ще стане нейна съдба.

Стилното и наситено с много емоции тържество събра огромен брой хора, за които Денят на будителите е истински и неподправен – най-български празник.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading