Новини за Банско

ГЕРГЬОВДЕН Е!

Гергьовден в Добринище събра стотици в народни носии, за да продължи една стара традиция, характерна за града. Ритуалът "Топене на китки" е обичай, предаван от поколение на поколение, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие, които хората на града възродиха. Малки и големи, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат как всяка махала в града вижда този ритуал.

За да споделят емоцията на празника, в Добринище бяха кметът на Община Банско - Иван Кадев, председателят на Общински съвет -  Георги Икономов, зам.-кметът - Стойчо Баненски и секретарят - Иван Докторов.

Кметът поздрави хората за Гергьовден и им пожела „любов и здраве, задружни семейства и радост, за пълни къщи с челяд и плодородна земя за празник в делника и щастие в празника”, като не пропусна да отбележи, че е изключително радостен, че в този хубав ден и значим празник в духовния календар на България е именно тук в град Добринище.

За поредна година офицерите, сержантите от запаса, всички бивши военнослужещи и военноинвалидите на Банско бяха поздравени от ръководството на Община Банско, в лицето на кмета на Община Банско Иван Кадев, зам.-кмета Стойчо Баненски и секретаря  Иван Докторов, по случай 6. май - денят на великомъченик Свети Георги Победоносец, закрилникът на Българската армия. Кметът поздрави всички присъстващи по случай Денят на храбростта, като им пожела здраве - на тях и техните семейства, както и един достоен живот. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков  извърши водосвет за освещаване на българските знамена.                    

По-рано през деня бе направен курбан за здраве и благополучие на всички миряни пред храма, носещ името на „Свети Георги”, изграден в местността Свети Георги.

Ежегодно, в почит към „Свети Георги”, на игрището на площад „Илинден” в град Банско се провежда  двудневен детски футболен турнир. В събитието се включват деца и младежи от Банско, Добринище и Разлог, които мерят сили между отборите.

Честит имен ден на всички празнуващи, честит ден на храбростта и празник на българската армия!

 

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading