Новини за Банско

ДИПЛОМАТИ НА ПОСЕЩЕНИЕ В БАНСКО

В продължение на два дни, кметът Иван Кадев и общинското ръководство бяха домакини на дипломатически визити от най-висок ранг. На работни посещения в Банско бяха Н.Пр. Наташа Бергел - посланик на Република Словения, и Н.Пр. Делфин Плана – посланик на Република Косово, придружаван от г-н Беким Мисини, втори секретар на посолството.

Както в отделните срещи, така и в общите разговори на дипломатите, кмета и неговия екип бяха обсъдени възможностите за активизиране и увеличаване на туристическия обмен, сътрудничество в областта на културата и реализация на проекти в бизнеса и екологията.

Н.Пр. Наташа Бергел и Н.Пр. Делфин Плана бяха впечатлени от богатия културен и спортен календар на община Банско и възможностите за целогодишен туризъм.

Дипломатите участваха като специални гости в пресконференцията за представяне програмата на Банско джаз фестивал 2023, в който представители на техни страни ще бъдат хедлайнери в две от фестивалните вечери. Словенският квинтет ГашпърСелко ще бъде на сцена в Банско на 8 август. Популярният във всички балкански страни Шеки Ходжа, който придружаваше косовския посланик, обяви на български език, че ще свири в проект „Шеки и приятели” на 10 август.

Н.Пр. Наташа Бергел сподели накратко историята на джаз музиката в Словения и популярния джаз фестивал в Любляна. Тя изрази възхищението си от природата и неустоимия чар на Банско и Пирин.

От своя страна, Н.Пр. Делфин Плана заяви, че потенциалът за сътрудничество с община Банско е голям. Банско е изключително познат като курорт сред сънародниците му, а по време на джаз фестивала ще бъдат организирани събития, които пък да представят културата, традициите и кухнята на Косово у нас.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading