Новини за Банско

Банско, защото сме модерни

Иван Обрейков:
Харесват ни, защото сме модерни.
50 000 са последователите на Банско само в социалните мрежи, казва маркетинг директорът на „Юлен“ в окото на един от най-необичайните сезони.

 „Ако във Франция, Германия и Италия действат изисквания за карантина и забрани за работа на ски курортите, то в България снегът и скиорите си дават среща в Банско, една от най-големите туристически дестинации в страната“. Това написа сайтът на „Евронюз“ дни преди Коледа. Многоезичният тв канал представи в подробности условията за зимни спортове в Пирин, опитвайки се да е в помощ на всички почитатели на снега на Стария континент, които се чудят как да стигнат до работещи писти.

В навечерието на зимата Банско за пореден осми път спечели и статуетката на Световните ски награди, като е в очакване и на 10-ото юбилейно домакинство на стартове от Световната купа по ски, както и на Световното първенство за младежи, на което страната ни за първи път е домакин.
Затова логично, най-подходящият гост в рубриката Интервю за януарския ни брой е маркетинг директорът на фирмата-концесионер на ски зоната „Юлен“ Иван Обрейков.
- Банско за 8-и път е в Топ 6 на световните ски курорти. Как се поддържа толкова висок имидж устойчиво във времето, г-н Обрейков?
- Да кажа първо, че е много радостно, че изборът идва от нашите клиенти, знаете, че гласуването става анонимно и участват всички курорти в страната. Всеки си има своите фенове и явно нашите са най-много, въпреки че ние сме най-младият курорт в цяла Източна Европа.
 
В социалните мрежи имаме над 50 000 последователи и това също е много ценно за нас. Ние от своя страна постоянно им предоставяме информация за това, което се случва тук, за всичките ни новости и забавления, които мислим заради тях. Качваме снимки за състоянието на пистите и хората в реално време могат да преценят. Важна е актуалната реклама, навременната информация.
А иначе имиджът се поддържа с много, много работа и целият екип на „Юлен“ се раздава, за да задоволяваме високите изисквания на гостите. Освен това те са наши приятели, ние на място общуваме с тях.
 
- Кои все пак са нещата, които толкова се харесват в Банско?
- Много се харесват отлично обработените писти с ултрамодерните ни машини, а и това, че винаги произвеждаме необходимото количество технологичен сняг с нашите 400 оръдия. Лифтовете, които са най-модерните в България, дават сигурност на спортуващите. А пък не е за подценяване и това, че изградихме курорта като четирисезонен. През лятото предлагаме всевъзможни спортни забавления на Бъндеришка поляна, които са атрактивни за онези, които не карат ски.
Е, ние си знаем какво ни коства всичко, но го правим с удоволствие. И всяка година отваряме първи.
- Колко писти работят в началото на януари?
- Към момента всички, с изключение на Чалин валог, където досега температурите не позволяваха да ги подготвим. Но застудява и до 4-5 дни и те ще бъдат пуснати.
- Какво е направено, за да се спазват стриктно всички мерки, които се изискват за справяне с разпространението на коронавируса?
- Всичко, което е разписано в протоколите на Световната здравна организация, го изпълняваме абсолютно точно. Както и предписанията на нашето Министерство на здравеопазването. Маските са задължителни на лифтовете, включително и на откритите, право на всеки е да реши дали да ги сваля, докато се спуска, а
това, че заведенията официално са затворени, не лишава гостите ни от храна и напитки, защото кухните работят и всеки, който желае, може да си поръча на гише на входа на заведението и да консумира на открито.
 
Три пъти на ден дезинфекцираме кабинките със специална техника и най-добрите препарати. От тази година имаме и мобилни апарати, които 24 часа продават карти, работят касите и горе в планината за онези, които се качват с коли, и за да намалим струпванията. Аз препоръчвам обаче на всички да си закупят баджовете в града – още повече, че се продават и в 10 хотела, които са изброени в сайта ни.
- Можете ли да използвате това, че европейските ски курорти са затворени, за да привлечете туристи? Очаквате ли скиори от чужбина и от къде?
- Преди Нова година и по Коледа пистите се напълниха със скиори, имаше оживление, но преобладаваха българи и чужденци, които живеят тук. От една седмица виждам и румънски туристи, Които, знаете, са традиционни за нас. Особено след като тяхната държава облекчи карантинните мерки. Имаме и израелски гости, но
истината е, че ПСР тестовете доста оскъпяват почивките,
когато се отнасят за цели семейства. Създават се трудности и при пътуването, тъй като често се отменят полети, няма ги организираните пътувания, но това е положението. Все пак аз съм щастлив, че ски зона Банско работи и всички, които обичат белите спортове, могат да дойдат при нас.
- В разгара на първата пандемична вълна вие обещахте безплатен уикенд в Банско за медиците на първа линия. Имаше ли интерес към тази инициатива?
- Предполагам, че има, но основно колегите от „Болкан Холидейз“ се занимават с резервациите и настаняването, ние сме страна в инициативата, като предоставяме само безплатните ски карти. А освен това сега лекарите са изключително заети и не им е до почивки, но офертата е отворена и ние сме готови да посрещнем медиците от първа линия.
- Последните дни се обсъждат варианти за подмяна на Княжевския лифт, актуална ли е все още темата за втора кабинка в Банско, или пандемията уби и последната надежда?
- Общо взето, мога да кажа, че е безобразие да има инвеститор, който е готов да изгражда инфраструктура, която да е за здраве и спорт, и да има неразбиране, да не могат да се намерят точните и бързи решения. Но това е положението. Явно има някой, който пречи, но вече дори не ми се говори по тази тема. Една е думата, казах я – безобразие.
Колкото до Витоша и това, дето кметът на София иска да се възстановяват старите лифтове,
бих попитал г-жа Фандъкова защо тя не купува стари рейсове, а внася нови електробуси
и се хвали с това. Но явно има външен интерес инфраструктурата за ски у нас да не се поддържа на нужното ниво и това, че ние все успяхме да се развием като световен курорт, е истинско чудо.
- Месец преди Световната купа как върви подготовката и има ли яснота дали ще има публика или не? С какво ще бъдат по-различни стартовете?
- Обработката на трасето ще започне февруари, иначе си работим по план.
Последните инструкции от ФИС са, че няма да има публика,
много са строги мерките относно COVID протокола и за състезателите, и за журналистите, и за тези, които работят по подготовката и реализацията на състезанието.
- Вие всеки ден сте със ски на пистите, притеснявате ли се да не се заразите с COVID-19 в ски зоната?
- Аз по принцип не се страхувам, защото вярвам, че страхът привлича болестите. А и от СЗО казаха ясно – карайте ски за здраве, чистият въздух е здраве, така че, идвайте, ние ви очакваме. Осигурили сме прекрасни и напълно безопасни условия.
 
*Източник - Банско утре
 
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading