Новини за Банско

Боровец и Банско са в топ 5 на най-добрите ски курорти в Източна Европа

Лидер е курортът Гудари в Грузия

Боровец и Банско са на второ и пето място съответно в класация на най-добрите ски курорти в Източна и Югоизточна Европа на онлайн изданието Emerging Europe.

Склоновете в Боровец са разделени на две отделни ски зони, които предлагат дълги писти, подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори точно под вр. Мусала, най-високия връх на Балканите. Общо има около 50 километра писти, обикновено безупречно поддържани и обслужвани от прилична лифтова система, посочва изданието.

Изданието пише, че настаняването е отлично с безброй възможности за хранене, като това е на малко повече от час разстояние от столицата София.

Според изданието обаче курортът предлага много малко възможности за напреднали скиори.

За Банско се посочва, че е оживено градче и културен център от векове, далеч преди съвременността да го превърне в ски курорт. Градът запазва историческия си център, което го отличава от повечето ски курорти в региона, заради което предлага и повече разнообразни активности – възможност за посещение на музеи, етнографски центрове и т.н.

Пистите са с дължина близо 70 км, най-подходящи за средно напреднали скиори, на голяма надморска височина и разполагат с машини за сняг. Недостатъкът е, че достъпът до ски зоната от града е чрез кабинков лифт, за който се образуват твърде големи опашки и често се чака и повече от час.

На първо място в класацията на изданието е поставен Гудари в Грузия. Курортът се намира в Кавказките планини, на 122 км от столицата Тбилиси, с възможности за скиори с всякакви умения, евтини хотели и чудесна транспортна организация за достъп до пистите.

На трето място е Буковел в Украйна, а на четвърто – Ясна, Словакия.

Топ 10 се допълва от Копаоник, Сърбия, Канин-Бовец, Словения, Колашин, Черна гора, Закопане, Полша, и Синайа, Румъния.

Цитиран източкик: https://rso.bg/s/2vDp4g6 
 
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading