Новини за Банско

Поздрав от кмета Иван Кадев по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Уважаеми сънародници, скъпи съграждани и гости на Банско,
На днешния ден преди 135 години, българската нация за пръв път в най-новата си история извърши една величествена и - забележете - безкръвна революция в името на своето обединение.

 

Днес честваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това бе логично съединение на две от трите основни части на българското етническо землище, които бяха отделени след непълноценната дипломатическа подготовка на Освободителната война.
Това героично дело дължим на усилията на шепа шокиращо млади нашенски революционери от Централния таен комитет, на дързостта на армията, на куража на княз Александър и на пламенното желание на народа от двете страни на изкуствената граница.
За съжаление, Съединението не успя да продължи своя естествен път на югозапад към Беломорието, Пиринско, Вардарско и Охридския край - третата голяма съставна част на България. За нейното освобождение, първо от османско, после от сръбско и гръцко робство, трябваше да се водят кървави войни със стотици хиляди жертви.
И все пак, факелът на българското съединение, пламнал на днешния ден през 1885-та в Пловдив, продължава да свети с величествената си светлина и огрява паметниците на своите герои и мъченици. Той ни задължава да продължим тяхното дело и да не забравяме делото но предците.
Честито Съединение!
Да живее обединена и демократична България!
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading