За 19-ти поред път, организираният от Автомобилен и мотоциклетен ретро клуб „Пирин“ гр.Благоевград парад на стари автомобили и мотоциклети финишира тържествено в гр. Банско. Председателят на клуба Андрей Андреев отчита два рекорда в тазгодишното издание – над 150 участника , една трета от които участват за първи път. В парада участваха и собственици на коли от съседните Сърбия и Република Северна Македония.

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с Решение №581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

  • Чувалите с растителни отпадъци ще бъдат вдигани всяка първа и трета седмица от месеца – в деня, който съвпада с този за извозването на битовите отпадъци в съответния район
  • Активният период на кампанията е м. май – м.ноември
  • За разделното събиране и извозването на растителни отпадъци е осигурена техника, която ще минава по домовете на жителите и бизнес обектите в гр.Банско

Отбелязването на Деня на българския спорт, който се чества на 17 май, в Банско започна дни по-рано. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на Община Банско проведе среща на членовете на спортните клубове в общината с интересни събеседници.

По случай празника беше организирано представяне на реализирани проекти по програма „Еразъм +” на НУ „Св. Паисий Хилендарски”, ПЛТГ „Никола Вапцаров” и Професионална гимназия по елекроника и енергетика гр.Банско. Преподавателката от ПЛТГ „Никола Вапцаров” Елена Хаджипопова представи участието на училището в проектите „Дъга в зелено”, „Екопосланици” и „Училище, посланик на европейския парламент”. За участието на малките ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски” в проекта „Нека опознаем нашите култури” разказа учителката Венета Колчагова. Ученици и участници от ПГЕЕ представиха проектите „Софтуерна обработка на сайтове” и „Професионално и практическо обучение по информационни и комуникационни технологии”. На събитието присъстваха Иван Кадев - кмет на община Банско, Сашка Въчкова - зам. кмет, и Таня Станчева – началник отдел икономическо развитие. Кметът поздрави с празника всички присъстващи и пожела успех на участниците в проектите.

На 27 април от 18,00ч. в Голямото концертно студио на Радио Благоевград на официална церемония бяха връчени наградите на победителите в Единадесетото издание на конкурса „Звезди в радиото” – 2022. Церемонията беше гала-концерт на лауреатите в конкурса. Иван Джолев, Петър Пандев и Памела Папева от Школата по народно пеене и народни инструменти с ръководител Марин Бърдарев получиха своите специални награди. Иван Джолев със заслужено 1-во място в раздел „Инструменталисти” и Петър Пандев - 3-то място, получиха Диплом и плакет. Наградата им бе връчена от най-младият водещ в Радио Благоевград – Дарен Димчев.

На 14 май времето ще се върне с много десетилетия назад, когато в Банско пристигне кервана от ретромобили.Традиционния автомобилен ретропарад и тази година ще демонстрира класа и стил с повече от сто стари автомобила и мотоциклета. В 15 часа на централния площад ще дефилират машини от България, Сърбия и Република Северна Македония.Ретро любителите ще могат да видят непоказвани досега стари автомобили и военна техника.

По повод Международния ден на Червения кръст, кметът Иван Кадев връчи почетни плакети на община Банско „С ПРИЗНАТЕЛНОСТ ЗА ВСЕОТДАЙНАТА СЛУЖБА В ИМЕТО НА ЖИВОТА“ на петима от най-изявените и дългогодишни планински спасители от ПСС- отряд Банско.

Наградените ветерани Димитър Ваканчин, Георги Баряков, Методи Баненски, Иван Лазаров и Румен Баряков продължават активната си и пълноценна работа в денонощните наряди на Спасителната служба в Банско.

Кметът Кадев поздрави всички планинските спасители, които са част от голямата армия на доброволците на Червения кръст в целия свят. Той изказа респект и благодарност от името на общинското ръководство и гражданите на общината за безкористната им и хуманна дейност.

Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно с храмовото духовенство, отслужиха Aрхиерейска Златоустова Света Литургия в Светли понеделник в църквата „Света Троица“ в гр.Банско. Сред стотиците миряни на службата бяха кметът на община Банско Иван Кадев, заместниците му Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, секретарят Иван Докторов.

След литургията се проведе традиционното литийно шествие до храма Свети Петър и Павел. Неврокопският митрополит Серафим раздаде великденски яйца на стотици деца и миряни. Владиката благослови всяко дете.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading