ОБЯВА за площи под наем
Бяла сцена Банско предоставя пространства под наем за продажба на храни, напитки, сувенири и др. по време на „Цветна хоротека“ 26.04-27.04.2024 г. и Георгьовден 6 май.
Още за събитията на нашата страница: https://www.facebook.com/bialascena/
Контакт: +359 88 812 0120.

В последните дни на зимния туристически сезон, в Банско се провежда Международен обучителен курс за спасителни кучета.

От 10 до 14 април 2024 г., над тридесет водачи на спасителни кучета и инструктори ще работят на терен в ски зоната. Те ще тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината и спасяване при земетресения и други бедствия, информира Атанас Уков – ръководител на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

В обучителния курс участват всички 20 водачи на кучета от България, както и водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Домакинството е поверено на Отряд Банско на ПСС като своеобразно признание за професионализма на спасителите от отряда и уважение към тях от страна на обществеността.

Международният курс е юбилеен, той е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. Пет десетилетия спасители и спасителни кучета се обучават и работят заедно за спасяване на човешкия живот – при лавинни инциденти, изгубени и пострадали в планината, бедствия и аварии в България и чужбина.

След четиридневното обучение на лавинния полигон на вр.Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.

За първи път в Банско! Заповядайте на 26 и 27 април на най-голямата хоротека на открито в "Бяла сцена"!
Хорà от пиринския край и всички фолклорни области със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.
Билети-Eventim https://shorturl.at/nyzLP
Програма 26 април:
19:00 – хора от всички фолклорни области
20:00 – „Бански старчета"
21:00 – хороводни песни от Димана Боянова, солистка на ансамбъл „Пирин"
22:00 – хора и ръченици
Програма 27 април:
10:30-12:00 и 12:30-14:00 – уроци за любителите на хората с учители Мариян Василев и Венета Ценова, преподаватели в Националното училище за танцово изкуство
18:30 - хора от всички фолклорни области
19:20 – колоритни зурни ще съпроводят изучаваните сутринта хора
20:00 - солисти от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио
21:30 – хора и ръченици

Ротари клуб Банско-Разлог съвместно с медицински център „Паула Финес“, дентална практика „Лилов Дент“ гр. Разлог и лаборатория „Мегалаб“ гр. Банско организират БЕЗПЛАТНИ прегледи за скрининг на кожата и превенция на заболявания вследствие прекомерно излагане на слънце без предпазни мерки. Специалистите алармират за дългосрочните увреждания на кожата, не само през летните месеци, включително развитие на рак. В забързаното ни ежедневие не се замисляме, че слънчева защита е изключително важна.

Ако имате бенка, която ви притеснява, променя формата си или се уголемява, ако имате неясно образувание на кожата, можете да се свържете с нас за записване на час.

Прегледите ще се проведат, както следва:

27.04.2024 г. (събота) – гр. Разлог, дентална практика „Лилов Дент“, ул. „Опълченска“ 4, с предварително записване на 0889782676 или 0747/82676

28.04.2024 г. (неделя) – гр. Банско, лаборатория Мегалаб, ул. „Цар Симеон“ 26 (на кръговото срещу Била), телефон за записване 0896887483

Скринингите ще се извършват от д-р Паула Лозанова, д-р Симеон Георгиев и д-р Каролина Стайкова – доказани специалисти по дерматология, венерология и лицево-челюстна хирургия.

Как да се предпазваме от вредното влияние на слънцето?

- Носим защитни дрехи

- Избягваме директна слънчева светлина между 11:00 и 15:00 през лятото (когато UV радиацията е най-силна)

- Търсим сянка

- Редовно нанасяме слънцезащитен крем

Грижата за нашето здраве, превенцията и профилактиката са изключително важни, за да имаме по-добър живот. И всяко заболяване е лечимо, когато е открито навреме.

С най-атрактивната дисциплина - паралелен гигантски слалом, приключиха сезона и скиорите в детските възрастови групи.

Финалните емоции буквално взривиха атмосферата на писта „Детска котва“ под връх Тодорка.

Момичетата и момчетата U8, U10 и U12 се състезаваха за купа „Боби Мавриков“, а в групите U14 и U16 - за купа „Капи“.

В борбата за челните места се впуснаха най-добрите скиори във временната ранглиста. До четвъртфиналите при най-малките момичета достигна Луиза Иванова от отбора на СК„Банско“. При момчетата в същата възрастова група, след като премина през всички двубои, купата грабна Никола Замфиров от отбора на СК„Юлен“.

При момичетата U10 Велина Панчева от отбора на СК„Юлен“ вдигна купата след победата в големия финал. До осминафиналите достигна Георгия Балева от отбора на СК „Банско“.

В група U12 борбените момичета на СК„Юлен“ показаха завиден дух за победа. Никол Иванова спечели срещу опонентката си във финалния двубой и се нареди на първо място. До четвъртфиналите се пребориха съотборничките й Адел Бранд и Илияна Вълканова.

В същата възрастова група при момчета двама състезатели на СК „Юлен“ попаднаха в призовата тройка, където в големия финал Рони Муса извоюва победата, а Мирослав Керанджиев остана на трето място след двубоя на малкия финал. До четвъртфиналите стигнаха Никола Балевски, Велислав Главчев и Калоян Георгиев от СК „Юлен“.

Бурни и драматични бяха двубоите и за купа „Капи“ при по-големите момичета и момчета в групите U14 и U16.

Състезателите на СК„Юлен“ достигнаха до победните двубои, където Лилия Хаджистоянова се класира на второ място при момичета U14, а при момчетата Йордан Стойчев също се нареди на второ място.

Малшанс имаше фаворитката в крайното класиране за сезона при момичетата U16 – Елена Главчева, която се класира на второ място след големия финал. Съотборничките и́ Райна Лечева и Биляна Замфирова стигнаха до четвъртфиналите и останаха извън призовата тройка. За момчетата на СК„Юлен“ на второ място след големия финал се класира Милуш Панчев.

Така беше закрит един изключително ползотворен състезателен сезон. Състезатели и треньори се разделиха с прегръдки и си пожелаха здраве и ползотворна лятна подготовка.

Областното ръководство на МВР, начело с директора на ОДП – Благоевград старши комисар Даниел Димитров, началникът на РУ на МВР-Банско гл.инспектор Кирил Стоянов и екипът му се срещнаха с общинското ръководство на Банско, кметове на населени места в общината, директора на НП“Пирин“ Росен Баненски, директори на училища и детски градини и представители на туристическия бизнес.

Срещата беше инициирана от ст. комисар Димитров и организирана със съдействието на кмета на община Банско Стойчо Баненски във връзка с предстоящия летен сезон. Участниците в нея дискутираха специфичните задачи за осигуряване на обществения ред и сигурността през ваканционните за учениците месеци и активния туристически сезон, както и безопасността на движението по пътищата и регулацията на трафика в града и планината.

Предвид ранното затопляне и недостатъчните валежи, специално внимание бе отделено на превенцията на опасността от пожари в селскостопанските землища, в горите и на територията на НП“Пирин“.

Акцент в срещата беше темата за осигуряването на условия за отглеждане и възпитание на децата в здрава и спокойна среда в семейството, училището и на улицата. Единно беше мнението, че за това са необходими общи и непрекъснати усилия на всички институции и граждани. Това се отнася и за темата с домашното насилие, към което в обществото трябва да се възпита нетърпимост и активно отношение за противодействие.

Добринище трепетно се подготвя за емблематичния си празник - Гергьовден.

И тази година той ще започне в ранни зори с ритуала "Топене на китки" - един стародавен обичай, съчетал традиционните багри на носиите, благозвучната песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие.

Кметство Добринище и НЧ" Димитър Благоев 1925" кани всички гости на града на 06.05./понеделник/ на площад "Независимост" в Добринище.

Станете част от Гергьовденския празник!

Гергьовден в Бяла сцена Банско! Заповядайте на 06 май от 11:00 до 17:00 да празнуваме и да се натанцуваме с празничната ни програма:
1. Фолклорна програма и надиграване с местни колективи
2. Хоротека с Асен Павлов и DJ
3. Дефиле на фолклорни носии
4. Формация Възрожденци
5. Оркестър и хора с гостите
6. Концерт на Ансамбъл Чинари
7. Концерт на Трио Булгарина
8. Концерт на Ансамбъл Гоце Делчев – София
9. Концерт на народния певец Румен Малинов
10. DJ и свободна програма
Водещ на събитието - Деница Стойкова
Режисьор - Асен Павлов
Бяла сцена Банско се намира по пътя за село Баня, непосредствено преди комплекс Пири.

Уважаеми съграждани,

Както вече знаете, Община Банско ще реализира през настоящата година амбициозна инвестиционна програма, една от чиито основни цели е трайното подобряване на селищната инфраструктура. Етапно ще бъдат реконструирани и ремонтирани уличната мрежи във всички населени места в общината.

Безспорно, реконструкцията на улиците, особено на основни в гр. Банско като „Пирин“, „Захари Стоянов“, „Солун“ и др., изискват много добра организация на работата и стриктно спазване на сроковете. Това е ангажимент на Общинска администрация, фирмите-изпълнители и, не на последно място, на живущите и на собствениците на търговски обекти. Целта е да се започне безпрепятствена дейност с техника и работна ръка още от първия ден по график за всеки от обектите, така че да можем да ги приключим в рамките на строителния сезон и преди началото на следващия зимен туристически сезон.

В тази връзка, искам да Ви информирам, че на 8 април започна изпълнението на последния етап от реконструкцията на ул.“Пирин“ и изграждането на подземната инфраструктура. Това е най-големият етап - от ул.“Петко Р. Славейков“ до ул.“Христо Матов“. Първият подетап е работата в отсечката от ул.“Петко Р. Славейков“ до ул.“Еделвайс“ (Дуцината чешма).

Едновременно с ул.“Пирин“, стартира работата и по реконструкция на ул.„Захари Стоянов“. Нейният първи етап е от кръстовището с ул. „Отец Паисий“ (магазин „Грош“) до пл. „Оборище“ (игрището на Костей блата).

Апелирам към гражданите и собствениците на търговски и други обекти на посочените улици да освободят своевременно тротоарите и уличното платно от всякакви предмети и материали.

Уважаеми съграждани, моля да имате предвид, че по време на реконструкциите и ремонтите, ще има някои неудобства при достъпа до имотите Ви, а в определени периоди той ще бъде възможен само пешком.

Стойчо Баненски

кмет на община Банско

Днес 54 ски-алпинисти стартираха от хижа Вихрен в традиционното състезание Ски-рали „Пирин“. То се провежда всеки първи уикенд на април, а трофеят за победителя е Купа “Николай Проев - Пройката”.

Главен трасьор на състезанието беше Станимир Желязков от Националната спортна академия. Организаторите подготвиха три трасета с различна степен на трудност. В най-трудното при мъжете очаквано, предвид подготовката и кондицията му, стана най-добрият в този спорт в България - Ники Калистрин, който ден по-рано предизвика себе си в проекта „30 под 10“ – 44 км по билата на 30 пирински върха за по-малко от 10 часа. При жените по трасе А първа беше Ивона Михайлова, която завърши с време, сравнимо с най-добрите при мъжете. По трасе В Борис Тодоров беше най-добър при мъжете, а Мартина Заднеполска при жените. Класирането по трасе С бе смесено за мъже и жени, Ивалин Цеков завърши първи и само 4 секунди след него – Мария Манзурова.

Победителите бяха наградени от кмета на община Банско Стойчо Баненски и проф. Николай Изов, бивш ректор на НСА“Васил Левски“.

Първото състезание по ски-алпинизъм в България е проведено на 04.04.1968 г. в Пирин планина с център х.Вихрен. До 1994 година ски-рали Пирин е неотменна част от програмата на републиканския шампионат. След 5 годишно прекъсване, през 2000 година пиринското рали е възстановено по инициативата на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина – банскалията Николай Проев - Пройката. През 2011 Пройката загива на слизане от вр.Чако в Непалските Хималаи. Оттогава купата на състезанието носи неговото име.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading