На редовната си сесия общинските съветници в Банско приеха "Условия за ползване на общинските спортни обекти".

През последните 15-20 години Община Банско инвестира средства в изграждането на спортни съоръжения за обществено ползване от граждани и гости на Банско, но до този момент няма правила за ползването, така че да са достъпни за всички граждани, подчерта в изказването си председателят на ОбС Димитър Русков.

Ползването на общинските тенис кортове и футболни площадки да остане безплатно, но ползването им да бъде регламентирано с предварителна заявка и с лимитирано време до 2 часа, е предложението на общинския кмет Иван Кадев, направено чрез докладна до съветниците.

В приетите с единодушие "Условия", се предвижда още резервациите и анулирането им да се правят чрез приложение на страницата на Община Банско. Контролът върху спазването на регламента се възлага на служба "ОРС". Както обяви докладчикът Александър Весков, в предварителното обсъждане са взели участие активно ползващи спортните площадки граждани, които са поели ангажимент на доброволни начала да следят за спазване на правилата.

Кметът на община Банско Иван Кадев и секретарят на общината Иван Докторов бяха представителите на Националното сдружение на общините в Република България/НСОРБ/ в международна среща в Гърция за създаване на „Интербалкански център за туризъм и сътрудничество“. Инициативата е на община Аристотели (Халкидики, Гърция), чийто кмет Стелиос Валианос я представи пред участниците от България, Гърция, Хърватия и Словения. Ограниченията в пътуванията попречиха на представителите на други балкански страни да пристигнат, но в работата на форума взеха участие техни дипломати.

Според концепцията за Интербалкански център за туризъм и сътрудничество, взаимодействието между балканските страни на ниво общини в областта на туризма, културата, спорта и обмена на информация, ще допринесе за устойчивото регионално развитие.

Идеята се подкрепя от гръцкото Министерство за Македония и Тракия, чийто ръководител – министър Теодорос Караоглу, приветства участниците в първата работна среща. От българска страна, участие взе и президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/.

Работната програма беше съпътствана от събития, които онагледяват идеята за сътрудничество във взаимен интерес и с висока добавена стойност за развитието на културно-историческия, религиозния и кулинарен туризъм.

„Бастиен и Бастиена”

едноактна опера от В. А. Моцарт

01 август 2020 г. – 18.30 часа

Централен площад – град Банско

В „Летни оперни вечери на открито“  Камерна опера Благоевград ще представи едноактната опера на В.А.Моцарт „Бастиен и Бастиена” за малки и големи, под мотото „Семейно на опера”.

„Бастиен и Бастиена” е третата опера, създадена от Моцарт. Тя е написана през 1768 г., когато великият композитор е бил само на 12 г. и е представена за първи път във Виена. В действието се провеждат основни за всички времена теми – за любовта и ревността, които терзаят младите Бастиен и Бастиена. Те са умело направлявани от опитния магьосник Колас, за да могат влюбените да намерят верния път един към друг.

Режисьорът проф. Герджиков ще представи на публиката една осъвременена постановка, в която двамата влюбени овчари Бастиен и Бастиена ще направят скок в бъдещето с цели 252 години и ще се преобразят като тийнейджъри. Магьосникът Колас си е магьосник, тази формула работи винаги, тъй че всички вълнуващи съвети ще произлизат от него, а той още повече ще затвърди славата си на изкусен чародей...

Участват солистите Венера Мелеки, Теодора Петрова, Юрий Николов, Георги Димитров, Теодор Петков и оркестъра на Камерна опера Благоевград. Режисьор–постановчик на заглавието е проф. Павел Герджиков, диригент – Светлана Галианова, сценография – Манол Стоянов, концертмайстор – Стоил Богданов, пиано – Милена Томанова.

На 1 август 2020 г. от 20.30 ч. на централния площад в Банско

В „Летни оперни вечери на открито“ Камерна опера Благоевград ще представи на гражданите и гостите на град Банско концерта „ИСКРИ от оперната и оперетна класика”. Ще звучат любовно–драматични фрагменти от прекрасната и завладяваща оперна музика на Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини. Ще бъдат изпълнени фрагменти от оперите „Отвличане от сарая“, „Дон Жуан“, „Севилски бръснар“, „Дон Карлос“, „Сицилиански вечерни“, „Тоска“, „Травиата“.

Популярните арии, дуети и ансамбли ще бъдат в изпълнение на солистите на Камерната опера – Венера Мелеки, Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Георги Димитров, Теодор Петков.

Оркестърът на Камерна опера ще изпълни и увертюра към операта „Отвличане от сарая” от В.А.Моцарт и увертюра към оперетата „Прилепът” от Йохан Щраус с диригент Светлана Галианова.

Концертът съдържа фрагменти от обичаните оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман: „Прилепът”, „Джудита”, „Страната на усмивките”, „Веселата вдовица”, „Царицата на чардаша”, „Графиня марица”, както и арии от оперетите „Волният вятър” и „Бунтът на жените” от руските композитори Исак Дунаевский и Евгений Птичкин.

Лошото време преди две седмици попречи на самодейците от читалище „Никола Вапцаров 1984” да покажат как свири, пее, танцува и се шегува Банско.

Проливният летен дъжд обаче не можа да отмие настроението на участниците и желанието им за изява, а само отложи празничния концерт за последния ден на м.юли.

На 31 юли /петък/ от 19.30 часа на централния площад самодейците ще покажат една фолклорна феерия, именувана “В Банско е така ...”

Обещанието - завладяващи ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече от 100 танцьори, музиканти и певци на една сцена, богатството на банския фолклор и неподражаемия хумор на чист бански говор, събрани в една вечер.

Кметът на община Банско Иван Кадев, заедно с екипа си, проведе работна среща с народния представител в 44-то Народно събрание Александър Мацурев.

В дискусията бяха обсъдени възможности за бъдещо финансиране по европейски фондове и програми. Разгледани бяха исканията на Община Банско за финансово подпомагане за преодоляване на последиците от кризата с коронавируса.

Г-н Александър Мацурев изрази готовност да продължи работата си в подкрепа развитието на Банско.

При подходящи метеорологични условия, на 30 юли /четвъртък/ вечерта ще бъде извършена трета поредна обработка срещу кърлежи и бълхи по улици, тротоари и зелени площи в урбанизираните територии на община Банско.

Препоръчва се на пчеларите, които имат кошери в градини на територията на града, да ги обезопасят с превантивна цел.

На 2 август /неделя/ от 5:00 ч. до 10:00 часа сутринта  ще се направят обработки срещу комари, кърлежи и бълхи в зелените площи  и всички детски площадки само в гр. Банско. Карантинният период е 2 часа.

ВАЖНО!!! Умоляват се родителите да ограничат игрите и разходките на деца в зелените площи и детските площадки в гр.Банско до 12 часа на обяд в неделя.

Само ден, след като показахме как деца от Банско по своя инициатива и с личен труд поддържат обществена детска площадка, други млади хора съсипват общата ни собственост. Пари, които са предвидени за подобряване на градската среда, ще бъдат използвани за възстановяване щетите от вандализма – в центъра на Банско, в парка, на ролбана ... За това ли искаме да бъдат харчени общите ни пари?

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading