Уважаеми съграждани и гости на Банско,

На 23 юли се навършват 82 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров.

Каним ви да се присъедините към церемонията по поднасяне на цветя в памет на поета. Събитието ще се проведе в 10:00 ч. на 23 юли /вторник/ пред паметника на Никола Вапцаров на едноименния площад.

… живота със грубите

лапи челични

аз пак ще обичам!

Аз пак ще обичам!

Роденият в гр. Банско поет е една от най-значимите фигури в българската поезия и има световно признание, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика.

Животът, който Вапцаров обичаше и за който „направил би всичко“, е прекъснат с разстрел, когато той е едва 33-годишен.

Но любимият син на Банско остава жив в сърцата на хората , а стиховете му се превръщат в символ на вярата в утрешния ден.

По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад „Никола Вапцаров“,  прожекциите с вход свободен започват в 21:00 ч.

В програмата на фестивалния филмов маратон зрителите ще се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 11 филма от Полша, Италия, Австрия, Франция, Исландия, САЩ, Великобритания, България, Канада и др. Ще се пренесат с главните герои в най-отдалечените точки на Планетата от Гренландия до Мароко, от Каракорум до Бафинова земя. 

Акцент в програмата е филмът с награда на Община Банско - „По стъпките на Карим“, за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан -  държава, в която жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си. Програмата ще завърши с филма „Гранд Каньон“  - история за преминаването на най-екстремната река Колорадо, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват древната история на Земята.

Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2024″ представят още много уникални кадри и герои - най-известните приключенци в света. В продължение на три дни  филмовото изкуство ще представи природа, история, приключения, пътешествия, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, колоездене, каяк  и др.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“. Вход свободен!

ПРОГРАМА

25 юли, четвъртък

„ИНУСУK Пътят към дома“, 2023, Полша, Марчин Томашевски, Малгожата Охницка, Войчех Висоцки

„Пионери“, 2022, Италия, Алесандро Белтраме

„Последният континент“, 2023, Австрия, Мариас Майер

„Егюй дю Миди — операция „Електрик авеню“, 2023, България, Георги Керезов, Стоил Димитров

26 юли, петък

„Да“, 2023, Франция, Себ Жам

„Ваканция на Бафинова земя“, 2022,  Канада, Ерик Бумър, Сара Макнеър-Лондри

„По стъпките на Карим“, 2022, Испания, Хавиер Алваро

„Гнездото“, 2022, Дания, Исландия, Хилнюр Палмасон

27 юли, събота

„Кафе Американо“, 2023, САЩ, Бен Пейдж, Джоуи Шуслер, Томас Удсън

„Мимолетно“, 2022, Великобритания, Алaстър Лий

„Гранд Каньон“, 2023, Словакия, Павол Барабаш, 63`

➡️ Общинско предприятие „Благоустрояване Банско” е създадено като звено на Общината с цел стопанисване и поддръжка на общинската собственост, извършване на услуги, необходими за задоволяване на потребностите на населението и осигуряване на изпълнението на общински дейности. Водени от стремежа си да сме в помощ на обществото, дружеството предлага услуги на населението със специализираната си налична техника.

➡️ Ценоразпис на услугите:

  • Услуги с бобкат: 65 лв./час
  • Услуги с комбиниран багер: 80 лв./час
  • Услуги с верижен трактор ДТ-75: 150 лв./час
  • Услуги с автовишка: 65 лв./час
  • Услуги с камион Мерцедес 1314 (8 т.): 4 лв./км
  • Услуги с камион Мерцедес 814 (4 т.): 4 лв./км
  • Услуги с валяк: 50 лв./час
  • Косене на тревни площи: 50 лв./дка

?Лице за контакт:

✅ Александър Рупчин

☎️ Телефон: 0888 925 212

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско,  със съдействието на Община Банско  и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден” , посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание.

 Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч.,  на пикник -  “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог)  със специалното участие на самодейни състави към НЧ “Никола Вапцаров -1894 г.”

Официално начало -12:00 ч.

Каним всички желаещи да отбележим заедно събитието!

/ползването на пикника е безплатно, а цените в ресторанта ще бъдат преференциални/

Поредното издание на „Пирински рок вечери“ Банско отново имаше невероятен успех. Събитието събра хиляди любители на рока от цялата страна, предлагайки им две вечери, изпълнени с незабравима музика и енергия.

Рок концертите на площад „Никола Вапцаров“ в петък и събота вечер имаха в сетлистите както класически рок химни, така и модерни рок интерпретации, които завладяха сърцата на присъстващите.

Любимецът на младежката публика Тома и енергията на Sweet Poison дадоха мощен старт на фестивала.

Втората вечер предложи още по-вълнуващо изживяване със специалното участие на световноизвестния певец Робин Маколи. Маколи, известен със своята работа с групи като McAuley Schenker Group и Black Swan, предостави на публиката невероятно шоу, изпълнено с емоция и мощни вокали заедно с група Еридан. Кулминацията на вечерта беше моментът, когато той изпълни своята класика Feel Like Hell, която накара всички присъстващи да пеят заедно с него.

Хард рок групата Electric Roxy изпълниха едни от най-известните си песни смес от хард рок, глем и пънк.

Фестивалът „Пирински рок вечери“ доказа за пореден път силата на рок музиката и нейната способност да обединява хора от различни поколения и култури.

Четвъртото успешно издание на „Пирински рок вечери“ затвърди Банско като най-новата рок столица на България.

Кметът на Банско, Стойчо Баненски, заедно с кмета на Добринище Иван Сакарев, извършиха инспекция на текущите ремонти на улиците в Добринище в изпълнение на инвестиционната програма на община Банско. В момента се работи усилено върху ремонтите на улиците Митко Палаузов и Софроний, където се извършва подмяна на асфалтовата настилка и поставяне на нови бордюри. Очаква се ремонтите на улиците да бъдат завършени до края на месец юли. Тези подобрения ще осигурят по-добра инфраструктура и удобство за жителите и гостите на града.

Като израз на висока оценка, Oбщина Банско бе удостоена с грамота за участието си в Пилотна схема за подкрепа на малки проекти в селектирани общини за насърчаване на развитието и иновациите за постигане на добро демократично управление чрез подбор на проектни предложения през 2024 година, финансирана от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Отличието е присъдено от Специализираната комисия за координация и контрол на изпълнението на процедурата за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво (прието с Протокол № 9/2024 г.) за реализиран проект „Иновативно управление в полза на гражданите“.

Тази висока оценка е резултат от усилената работа и ангажираност на ръководството на община Банско към подобряване на местното управление. Общината ще продължи да се стреми към повишаване на качеството на живот на своите граждани и внедряване на иновативни решения в управлението в полза на обществото.

Часове преди епичния концерт на легендарния рок певец Робин Маколи се срещна с кмета на община Банско Стойчо Баненски и секретаря Иван Докторов.

По време на срещата Маколи изрази своето възхищение от атмосферата, която носи града съчетана с планината и подчерта, че няма по подходящо място от центъра на Банско за рок фестивал.
„Банско е прекрасно място, където искам да доведа моето семейство на почивка и отново да се кача на сцената на бъдещата рок столица на България.“ -  каза Маколи.

Кмета Баненски сподели своите идеи за развитието и утвърждаването на курорта като целогодишна туристическа дестинация. Той представи своите виждания за изграждане на модерна инфраструктура и създаване на среда, която да задоволи и най- високите изисквания на гостите на курорта.

Последните години Банско  успя да обогати своята фестивална,  културна и спортна програма, която привлича все повече и повече туристи от всички краища на света.

Тази вечер, 20 юли, в центъра на Банско Робин Маколи ще запали сцената с мощния си глас заедно с музикантите от група Еридан.
Не пропускай най-голямото рок събитие на лятото в Банско!

Очакваме ви!

Със слоган „Списание 8 НА ЖИВО: Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“, в Банско ще се проведе една различна среща, която се очаква с голям интерес.

Събитието ще започне в 11:00 ч. в големия салон на НЧ“Никола Вапцаров – 1894 г.“

Организаторите от Списание 8 обещават участниците в срещата да се понесат на крилете на историята с  доц. д-р Веселина Вачкова и широките ѝ познания за знаменития Паисий Хилендарски, да развържат възела на благоденствието с родовия терапевт Аида Марковска. Писателката Росица Якобс ще сподели какво е да живееш в истинско и постоянно щастие, а проф. Бойко Рангелов ще разкаже за тайнствените кътчета в България. Музикантът YAVI ще въведе всички в залата в света на музиката.

Програма по часове:

11:00 – 11:10    Откриване

11:10 – 12:00    Росица Якобс – „Завръщане в щастието“

12:10 – 13:00    Аида Марковска – „Род, ред, радост“

13:00 – 14:10    Обедна почивка

14:10 – 15:00    Доц. д-р Веселина Вачкова – „Непрочетеният Паисий“

15:10 – 16:00    Проф. Бойко Рангелов – „Мистичните места в България“

16:10 – 16:50    YAVI – „Музикалният ни метаум“

16:50 – 17:00    Закриване

Билети: на сайта на Списание 8 и на място в деня на събитието

За четвърта поредна година рок музиката ще завладее Банско. Два поредни дни -  на 19 и 20 юли 2024г., градът под Тодорка – превърнал се в лятна фестивална столица на България, отново ще бъде притегателен център за хиляди почитатели на рок музиката.

В петък вечер на сцената в Банско ще свири групата „Electric Roxy“ и Тома Здравков с неговата банда „ТОМА“, както и младежката рок група „Sweet Poison“.

Световно известната рок звезда Робин Маколи ще закрие „Пирински рок вечери“ заедно с една от най-добрите рок групи на България - „ЕРИДАН“.

Място: пл. „Никола Вапцаров“.

Начало: 20:00 часа.

Вход свободен!

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading