През изминалите дни на писта „Стената“ в Пампорово се проведоха стартове в сноуборд дисциплините за Купа Амер Спортс – слалом и Купа „Радо Янков“ – паралелен слалом.

22 март е определен за Световен ден на водата. Тази година призивът към хората е: ”Бъдете промяната, която искате да видите в света”.

Позовавайки се на древната история на народа кечуа в Перу за колибри, което носи капки вода, за да потуши голям горски пожар, кампанията насърчава хората да направят каквото могат, за да помогнат за разрешаване на кризата с водата в световен мащаб и подобряване на санитарно хигиенните условия.

През изминалата седмица, на 18-ти и 19-ти март, в известния алпийски курорт Шладминг, Австрия се проведе петият етап от Световната купа по ски-алпинизъм. Страната ни беше представена от най-добрия български състезател в този спорт - Никола Калистрин, който успя да завоюва 44-то място на спринта и 41-во в скоростното изкачване.

На 16 и 17 март в КК "Боровец" се проведе състезание от международния календар по ски алпийски дисциплини (FIS) за купа "Бороспорт". Силите си в слалома премериха скиори от България, Румъния, Гърция, РСМакедония и Косово.

Банско, 22 март 2023: Изключителният шеф готвач и посланик на френската кухня – Реми Жиро, отличен с две звезди Мишлен по време на кариерата си  пристига в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско. Емблематичният френски кулинар и дългогодишен партньор на хотела ще гостува на шеф Никола Тодоров на 31 март за една незабравима кулинарна фиеста.

На провелото се Държавно ппървенство по ски бягане за мъже и жени на Белмекен, Ски клуб ”Банско” взе всички златни медали при мъжете. Даниел Пешков си тръгна с четири златни медала от всички дисциплини. В класическия стил на 10 км Тодор Малчов е с бронз, а в преследване на 15 км свободен стил е на второ място , както и в индивидуалния старт на 15 км свободен стил. В отборния спринт на 1.2 км в класически стил Малчов се окичи със злато.

България постигна две победи в голямото международно състезание по фрирайд Bansko Freeride World Tour Qualifier 3*, част от световните серии на Freeride World Tour Qualifiers, което започна в събота и завърши днес на Банско.
Стартът бе от връх „Тодорка“ (2746 м), а денивелацията/вертикално спускане - 350-400 м. Дължина на спускане: 800-1000 м. Наклон: 30' - 55'.
Надпреварата се проведе в 4 категории: ски и сноуборд (мъже и жени).

Първата по рода си фотографска изложба от архива на Община Банско бе открита във фоайето на читалище “Никола Вапцаров - 1894”. Сто и осемдесет фотографии отпреди двадесет години развълнуваха банскалии, лицата на чиито роднини и близки са част от експозицията. Изложбата е дело на местния любител фотограф Георги Ангелов, който старателно е подредил и запазил целия архив от читалищни, спортни и културни събития на Банско през годините.

Точно 88 сноубордисти от 17 държави са подали заявки до момента за участие в Световното първенство за младежи и девойки, което ще се проведе в Банско от 24 до 26 март. С най-голям състав е Чехия – 12 състезатели. България ще бъде представена от 10 сноубордисти, които ще участват и в трите дисциплини от програмата на първенството – Паралелен слалом, паралелен гигантски слалом и отборна надпревара.

През месец април в България ще се чества за 98-ми път Седмицата на гората. Община Банско и Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров”гр.Банско са активни участници и инициатори на събития и акции, посветени на гората и нейните обитатели.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading