Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Култура

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ ще бъде представена в Благоевград

В навечерието на Националния празник на Република България- 3 март, в Благоевград Театър „Българска армия“ ще гостува с един невероятен български спектакъл „Тайната вечеря на Дякона Левски“. 

Постановката ще бъде на 2 март от 19.00 часа в зала „Яворов“. Дни, след отбелязването на 144 години от обесването на Апостола на свободата, постановката от Стефан Цанев, ще преведе зрителите по пътя на една история. Сценографията и постановката са дело на Асен Шопов, костюмите са дело на Цвета Маринова. Веселин Калановски, Георги Нованов, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Милен Миланов, Антоанета Добрева- Нети, Георги Къркрланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов се превъплъщават в изключителни роли и образи.

Стефан Цанев пише трагедията „Тайната вечеря на Дякона Левски“ с един основен въпрос: „Защо този човек, когото сега всички смятаме за велик и за светец, в когото сега всички се кълнем - защо тогава, приживе, е бил изоставен (да не кажа предаден) почти от всички? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? Само от страх ли?“ Авторът споделя, че първото разминаване на Левски с неговите сподвижници е, че за разлика от всички тях той настоявал „на никого да не се надяваме“, че трябва сами да се освободим, защото историята не познава случай някоя държава да е освободила друг някой народ и да не го е поставила под своя зависимост. „Никой, освен Левски, не се опитвал да надникне отвъд свободата: какво ще стане с България след освобождението ѝ? Той искал „с една обща революция да се направи коренно преобразувание на деспотско-тиранската държавна система и да се замени с демократска република. Тъжната истина е, че неговите съратници  презрели и отхвърлили такава перспектива“, пише Цанев. Зрителите ще могат да видят един различен поглед върху факти и история.

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading