Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Банскалията Георги Бистрин е част от доброволците в Пьонгчанг

Банскалията Георги Бистрин, който вече три седмици е в Южна Корея за подготовката на трасетата по ски алпийски дисциплини, даде последни новини, че пистите са готови и очакват първите стартове на мъжете, които ще се състоят на 11.02.2018 г.

Пистата в Джонсон е дълга 3 км, скоростта, която развиват скиорите е 120 км, има и четри скока. Трасето е проектирано от 76-годишният бивш състезател - Бернард Роси. Състезанията по ски ще бъдат много интересни, защото Марсел Хиршер се готви за нов рекорд, ще има комбинация и нощен слалом. В спускането са записани 85 участника, но българи в скоростните дисциплини няма да участват. Георги Бистрин е единственият доброволец от България, за него това е втора Олимпидата след Олимпидата в Сочи (Русия) 2014 год. Дългогодишният треньор и учител по физическо възпитание и спорт разказва, че покана получил от Международната доброволческа организация на Олимпийския комитет и за втори път работи с руски специалисти от различни краища на Русия - Николай Белокринкин от Москва, Николай Разянов от Камчатка, Слава и Саша Блинови от Южен Сахалинск, Андрей от Алтай, Тимир Каримов.

В групата на руснаците попада след качествен подбор после Олимпиядата в Сочи. "Няма нито един случаен човек, всички са майстори на спорта, настоящи и бивши треньори, млади състезатели с опит. Условията на работа не са леки, работи се при -37 градуса и висока скорост на вятъра. За скоростните дисциплини трасетата се подготвят от руски специалисти, има 8 канадци и американци (ратракаджии), с които се познаваме от Сочи, и които бяха много радостни да ме видят в Корея".

Работата на Георги Бистрин се състои в техническото обезопасяване с мрежи, заледяване на трасето в съответствие с изискванията на ФИС, завличане преди и по време на състезанията и поставянето на банери. Георги е щастлив, че може да отдаде доброволчески труд и да бъде полезен с уменията и качествата си в едно от най- мащабните спортни събития, които се организират през 4 години. Радва се, че е оценен от чужденците и работи именно с едни от най- големите специалисти по най- сложните трасета.

Разказва, че има 9 човека от България, които са изпратени от Българска федерация по ски и работят срещу заплащане, но те работят по слаломните и тренировъчни трасета. За него парите не са от значение, защото няма нищо по- добро от това да се чувстваш пълноценен, с дългогодишен опит като национален състезател в дисциплина ски рали и алпинизъм и треньор, карал ски по пистите на Банско, и стигнал до подготовката на Олимпийските игри в Корея.

Пожелава успех на скиорите ни Албер Попов и Камен Златков, които познава от малки, и за които това ще е първа Олимпиада и разбира се, доаенката сред дамите - Мария Киркова. На сноубордистите ни Александра Жекова, с баща и Виктор Жеков се състезавали като млади; Радослав Янков и всички български спортисти, с които трябва да се гордеем. Ще стиска палци най- вече на групата от Банско в биатлона - Дани Кадева, Михаил Клечоров и Димитър Герджиков, на които е бил учител. Георги Бистрин рекламира Банско и ски зоната с получени рекламни материали от общинска администрация Банско.

Благодари искрено на приятелите си от ски гардероб "Банско спорт", в частност Димитър Ваканчин, негов колега и приятел от ВИФ Георги Димитров и Димитър Ангелинин, които го обезпечили със ски екипировка за най- мащабното спортно събитие.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading