Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Уеб експеримент...Вижте как действат "зелените тролове" в мрежата

Казвам се Димитър Мацурев. Днес ще ви разкажа как действат "интернет троловете" на така наречените "еколози".

В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори, блогове, коментари към вестникарски и интернет статии и др., с основна цел да  ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

Работата ми е тясно свързана с Банско и останалите зимни курорти на България и следователно, аз съм от разумните хора, които искат тези райони да се развиват и продължат да дават хляб на десетки хиляди трудещи се. Това разбира се трябва да става при строги правила и ясна визия. Искам дебело да подчертая, а и хората, които ме познават знаят, че не съм свързан по никакъв начин нито с концесионерите на ски зоните, нито с банки и други подобни организации. Занимавам се с туристически и интернет маркетинг, основател и председател съм на Асоциация за реклама, популяризиране и развитие на Банско, изградили сме и поддържаме първите интернет сайтове за Банско и останалите зимни курорти, които и до днес си остават предпочитани и с най-висока посещаемост и доверие, създател съм и на Банско Днес, новинарският сайт за Банско и района.. 

Покрай темата за втори лифт в Банско навсякъде се разразяват разгорещени дискусии и ми направи впечатление, че от страна на "зелените" отговорите в повечето случаи са идентични и си личи, че се пишат от едни и същи хора или от такива, които се водят по правила подадени им "от високо". Тъй като освен с интернет медии и туристически портали се занимавам активно и с дигитален маркетинг, реших да направя един експеримент и да разкрия начина на работа на "зелените тролове".

Това, обаче не е лесно. Трябваше ми публикация, която наистина да е уникална, пусната от мен и с потенциал да привлече вниманието на отсрещната страна. 

И така въодушевен от филма Love.net започнах да следя активно мрежата. И резултатът не закъсня.

На 27 Януари 2018 в една група се появи публикация на човек снимал камион с дърва, движещ се в резерват "Силкосия", в Странджа. Веднага свалих снимката и написах предизвикателен и обиден за "зелените" текст.

След, като за кратко време получих няколко мнения да направя поста "Публичен", го направих.

В началото нямаше нищо необичайно, но след това резултатът беше смайващ. За 6 дни поста има над 4500 споделяния, 3200 реакции от които 2600 одобрителни, 560 гневни, и 85 учудени. 

След първият ден "троловете" вече бяха на линия. Как да ги познаете ли? Всички са с фалшиви снимки и профили, присъства надписа #SavePirin и кориците им са с дървета и тн. На стените им няма нищо друго, освен снимки от протести и "погубени" места и животни. 

Коментират всеки коментар на инакомислещите, като никъде не се изтъква нито един екологичен довод. Най-често използваните думи са "Цеко", "ФиБанк", " Пеевски", и "наводнението което ще погуби Банско и банскалии с тяхната "алчност"". Но запитвайки ги от какво ще дойде това наводнение, отговор или няма или е  безмислен от типа "От това, че изсякохте гората". Ама коя точно гора е изсечена, не се цитира.

Всички използват едни и същи въпроси, в моят случай  "Ти, защо не легна пред камиона, вместо да пишеш тук?". Нещо, което винаги пораждаше усмивка у мен... значи, те като са свикнали да се търкалят по жълтите павета и Орлов мост, всеки друг трябва да ляга пред камиони, и всякаква друга техника, за да я спре. :)

На всеки разумен въпрос, отговорът им е с въпрос - "Това в медиите на Пеевски ли прочете" или " На хранилка при Цеко ли си". Всичко се обръща в тази насока. Примерно някой извади моя снимка с Жирардели и коментарът беше "Вижте го! Тази снимка казва всичко". Какво точно казва снимката, освен това, че съм се снимал с един велик скиор и почетен гражданин на Банско... не разбрах.  В мрежата има може би хиляди снимки на Марк с фенове... техните снимки какво ли казват? :) 

Реших да задълбоча "интригата" и веднага след въпросната снимка постнах друга, с победителката от тазгодишната Световна купа, на която ясно се вижда ски екипът ми, на който има спонсорите на БФ Ски. Оказа се, че троловете не са особено умни и не усетиха иронията в поста ми, а просто захапаха стръвта и обясниха на всички, че където има "етикетче" на една банка, значи е "на хранилка при Цеко". На въпрос за това, че и на екипа на  Жирардели и всички състезатели  има същото лого на същата банка, означава ли, че и те са в "играта", отговор нЕма. 

Странното в случая е, че на същият екип има още три лога, за които никой, нищо не коментира. Явно, екологията е свързана с плюенето по една определена банка. 

След това се появяват "добронамерените", едните от които небрежно те предупреждават, че подобни нападки към зелените "не са полезни за здравето", което по няколко точки от закона може да се тълкува, като заплаха за живота и здравето. 

Другият вид са такива, които ти пращат покана за приятелство, пишат ти на лично да ти кажат браво, така трябва, поразпитват те, ти им казваш каквото си искаш :))) и след 10 минути, копие на разговорът ви е в страниците на "зелените" със заглавие "издаде се гадината" :))))). Следват няколко злоради коментара от едни и същи СейвПириновци, от типа " Е сега, нека видят тъпаците дето го защитаваха". Това също ме накара да се посмея доста пъти и затвърди мнението ми, че ръководителите на "зелените" трябва да си намерят малко по-умни "тролове", които да усещат, когато някой ги "сапунисва и пуска по пързалката",  за да не се излагат в ситуация, като тази. 

За два дни коментарите достигнаха завидната бройка от над 200 и публикацията вече отиде на "друго ниво". Защо ли? "Зелените тролове" не са свикнали някой да излиза ребром и да не крие лицето и името си, докато защитава позицията си. В един момент се появявам аз, който им заявява, че няма да легна пред камиона, защото не ми пука за гората, че няма да подам сигнал по същата причина и че съм направил поста, само, за да докажа, че вождовете им са платени и ги карат да скачат по улиците, за да лапат различни видове "бонуси"от партии и организации, и че "екологията" е последният им дерт. И най-лошото, никога не отричам, че самият аз съм "трол", но "трол" с лице, име, с позиция, без господар, един такъв саморадикализирал се. 

И тъй като силите и четирите им аргумента за "Цеко", "ФиБанк", " Пеевски", и "наводнението което ще погуби Банско и банскалии с тяхната "алчност"" не дадоха резултат и не ме прокудиха, а и много хора питаха къде са техните водачи, в един момент се появи лично Тома Белев, който обясни, че това бил асфалтовият път близо до резервата и от там минавали камионите изнасящи законните 20 000 кубика на година.

Тук вече останах сразен... Самият Тома, зеленият гуру, бе оставил бутилката... с минерална вода и туристическите обувки и бе дошъл да се занимае лично с моят пост. Това направи нощта ми неспокойна... чувствах се толкова специален... но... истината излезе друга :(((. След, като изрази "компетентното" си мнение по казуса, аз не сдържах учудването си, като написах " Я, Тома Белев, къде си ти бе мен?"... но получих безмислен към оня момент отговор : " Какво прави чичо Ви?". Неразбрал въпроса на гуруто, предпазливо обясних, че произлизам от голям род и не разбирам за кой чичо ме пита. Отговора съмсем ме отнесе  - Ставало въпрос за чичо ми от Браунау /родното място на Адолф Хитлер/. Продължавах да не разбирам за какво ми говори и отговорих подобаващо за " трол ", защото в неговите очи бях такъв.

По-късно разбрах... тежката артилерия се бе заела с мен... профилът ми е бил обстойно проверен... и беше открита карикатура, на Хитлер, която бях споделил през 2013 година, на 20. 04, с текст " ЧРД чичо Ади", тъй като това е рождената дата на Хитлер.  Въпреки, че работата ми е свързана с Фейсбук и познавам правилата, тук ги бях нарушил, бил съм докладван от Белев, снимката беше изтрита и профилът ми бе блокиран за 24 часа. След писмо от мен до Фейсбук с обяснение, че това е карикатура, че съм журналист и провеждам това разследване, профилът ми бе активаран на седмият час.

Тук смущаващи са няколко фактора... първо отделеното време, за да ми се прерови профила до 2013 година, като имате предвид, че става въпрос за адски много постове. Второ, това, че лично фигура от ранга на Белев се занимава с някакъв " юзер " в мрежата. Трето за да се блокира временно един профил той трябва да бъде докладван за едно и също нещо от няколко човека. Това говори за стройна организация от "интернет тролове", на които се плаща да докладват именно този пост на този човек.

Предизвикали интересът ми с това си действие, прерових профилите на няколко от активните техни "играчи" и видях, че това е отработена практика, спрямо хора, които не изразяват тяхното мнение. Подобна кампания се води и срещу Вл. Каролев под надслов " Акция "Блокирайте Каролев, без внимание е загубен. Аз го блокирах, а вие? " Демек, когато защитаваш кауза различна от тяхната се мобилизира отряд, който намира нещо в профила ти, докладва те и те блокират. Хитро, а?

Но има и още... На един от постовете, в страницата им Спаси Пирин попаднах на коментари отностно предаване на бТВ. В коментарите им може да прочетете как се търсят журналисти, уреждат се репортажи, говори се за бонуси и се поставя въпроса " Как ще го защитим?". Да защитите журналиста от какво? Ако той в своето предаване покаже истината за определен проблем, от какво има да го защитават?  

Като стана въпрос за предавания. Абсолютният хит на "зелените", който ми бе пратен на лично точно 145 пъти и бе постнат няколко пъти в коментарите е интервюто на Никола Борисов Вапцаров, който се представя, като хотелиер от Банско и противник на лифта. Хотелиер продаващ в Grabo  нощувка плюс закуска и СПА за 19.90 през лятото и Пакет за двама с 1 нощувка със закуска, вечеря и следобедна закуска - за 78 лв; през сезона. Офертата включва още ползване на: басейн, сауна, парна баня, джакузи, паркинг, интернет. Следобедната закуска е сандвич за пистата. Можете да си представите за какво ниво става въпрос. Тук думата хотелиер е направо комплимент. Хората интересуващи се от Банско са наясно кой е той и за какво се бори фамилията му, както и за размера на задълженията на хотела им към Община Банско, които те вече години отказват да платят. 

Въпрос без отговор: На почти всички "зелени герои" с логото на #СпасиПирин, които хвърляха словесен огън по темата, зададох два точни и логични въпроса: Имат ли и могат ли да ми пратят снимка, на която гасят пожара миналата година в Пирин и Могат ли да ми пратят снимка как садят дърво. И на двата въпроса отправени към поне 100 зелени активиста, отговор не получих. 

Обидите и езикът... Тъй като самият ми пост беше написан арогантно и с обидни квалификации, не можех да очаквам любезно отношение, но... сега ще ви кажа любимите им обиди, те не бяха използвани от никой друг, освен тези СейфПиринците: "Подлога на Цеко" - каквото и да кажеш е защото си .... , "Лизачи" - идвало от това, че в Банско диалектната дума за каране на ски е "Лизам се на ски", но се има предвид друго. И най-забавното и модерно - "Джендър". Водени от актуалните събития, всички "зелени" обожават да покажат, че са винаги в течение на модерното. Ама някак ми беше смешно как 19 годишен младеж, с жълта тениска, без и помен от брада, оскубани вежди, епилирани ръце и "мъжествена" дълга коса, вързана на "кукуриго" се опитва да обиди на мъжественост 120 килограмов, късо постриган и брадат 41 годишен мъж, като мен :)))  Абе смях...

Та за езикът... тъй, като явно не им достигат хора, мъже пишат през женски профили, но начина на псуване и изразяване не би бил по силите на жена... поне аз не мога да си представя подобни думи да са родени в женска глава, но знае ли човек... На снимките долу съм постнал най-смекчената, поради това, че статията може да се прочете и от млади хора, които не е добре да бъдат възпитани с подобен език. 

Моят език.... Искам да се извиня на хората, които изразиха мнение и беше видно, че не са "подплатени", те не бяха малко и просто изказваха своето лично мнение. Ако си направите труда да прочетете всички коментари ще видите разликата. В случая трябваше да се държа така, да използвам жаргона, обидните, предизвикателни квалификации и просташкият език. В очите на "троловете" аз трябваше да затвърдя образа си. В очите на останалите искам да направя поклон и да се извиня! Благодаря и на Георги Ангелов, че за да защити моята позиция геройски изтърпя обиди и квалификации.

И сега истината:

Снимката е абсолютно реална, както и датата и написаното. Правена е от човек, на който спестявам името и групата, в която е качена, за да не се излее онази помия върху му.

Реалната публикация е шерната 4 пъти и има 3 коментара, а е в група от над 5000 човека. Просто заглавието и е "Пазете гората", а това не е интересно за "Еколозите". Моят пост към момента е споделен 4968 пъти и има 320 коментара. Вие решете кое провокира "Зелените", евентуална сеч в резерват или просто един обиден за тях пост.

Камионът с дърва. На третият ден на лично съобщение с мен се свърза да го наречем Владимир, който е лесовъд там. Просто изпревари събитията и моето обаждане до съответното ГС, за да проверя нещата. Ето какво ми каза той за дървата от снимката:

"Сечта се извършва на територията на ДГС Кости. От подотдели 16 ж, м; и 17 к, сечта, която се води е отгледана и не изсичаме най-стария резерват в България, а материалите се извозват на 3 км от там, където сте направили снимката. И има всички необходими документи за това. Ако нещо друго ви интересува може да попитате винаги в съответното ДГС."

И още: "За зелените мненията ни съвпадат, за това спор няма. За ските и спорта също, лошо няма, нека се развива. Но за сечите и оголените баири, повечето постове и снимки в нета и навсякъде са от зелените. И знайте, че те се ползват , за да манипулират много неща, включително и политически назначения и уволнения в различни сектори."

И още: 

- АЗ :Не съм искал да омаловажавам трудът на хората от горските стопанства. Просто си мислех, че сте поредният "еколог" дошъл да ми обяснява нещата :)))

- ВЛАДИМИР: Ооо не не съм еколог, Аз съм лесовъд. А за еколози не ми се говори. С поста си предизвикахте редица проверки на 4 държавни институции, в което честно казано нямаше нищо лошо, дойдоха хората, видяха, и провериха, но съм сигурен, че утре ще дойдат и двама трима журналисти, които малко ще поизвъртят нещата, а след тях идват и започват да скачат зелените.

-АЗ: много съжалявам за неудобството...

- ВЛАДИМИР:  Няма проблем, не е неудобство. Просто следващия път когато се съмнявате в нещо, първо проверете какво е то всъщност, като най-лесния начин е да се обадите в най близкото горско стопанство. И въпреки, че не ни се носи добра слава, не сме лоши хора. А това е така защото хората просто не знаят с какво точно се занимаваме ние, и когато видят камиони с дърва, казват незаконна сеч и дървена мафия, а при нас не е точно така. Не казвам, че и някъде няма да има изключения, но повечето хора работещи в системата на горите милеят за тях и си ги пазят. А ако прочетете коментарите под вашия пост, ще видите, че хората, които са ги писали, в по-голяма част са от така наречените зелени. Те почват да спекулират и да нападат. А по този начин настройват обществото негативно и го кара да вярва, че ние горските правим незаконни неща и изсичаме гората поголовно.

-АЗ : То и с Пирин е същото, това е проблема... аз работя за града от 18 години, хвърлям труд да се популяризира, като дестинация и тн. и в един момент се появяват някакви измекяри и почват да сеят дезинформация, която тръгва, като лавина.... точно като в случая, 99 % невярна :)))

-- ВЛАДИМИР: Така е за съжаление. Системата и обществото са ни такива, и в повечето случаи крадеца вика дръжте крадеца.

-АЗ:  Точно от там идват проблемите

Разговорът е публикуван без авторска намеса и се пази в редакцията ни. Името разбира се е сменено по обясними причини. 

Изводите:

Нека всеки сам ги извади за себе си.

Моите са: 

В България истинските еко организации са далеч от тези, които правят протестите, спират развитието на цели региони и блокират кръстовища. 

Тези "еколози" всъщност са една добре смазана машина за извиване на ръце и манипулации - политически и икономически.

Въпреки стотиците коментари на всички запалени "зелени" , никой от тях не си направи труда да звънне във въпросното горско стопанство и да попита за случката от снимката

Самият Тома Белев, вместо да постъпи по единственият логичен и отговарящ на статута му начин -  да провери и да ми натрие носа с данните, които изнесе ВЛАДИМИР, той се държи, както е свикнал, да изплещи куп глупости и да предизвика събитие, чрез клевета, донос, натиск  и невярна и несвързана със случая информация.

Все пак има държава. Единствената логична в случая реакция! Проверки от 4 институции на база на публикацията. Адмирации!

 

Автор: Димитър Мацурев

Снимки: Фейсбук

 

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading