Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Това е Банско! Традициите са живи! Честита Нова Година!

Пищни веселия и тържества белязаха последните часове на отминалата 2017 година, както и първите часове на Новата  2018 година, в най-предпочитания зимен курорт на Балканите – Банско.

Хиляди празнуващи се стекоха на централния площад в града под Тодорка, за да посрещнат  с настроение  идващата година. За доброто им настроение се погрижи вокала на Слави и победителка в „Гласът на България“ – Невена Цонева. Красивата изпълнителка забавлява празнуващите до късно през нощта, а впечатляващо шоу от фойерверки, изпълни небето с красота и  новогодишен дух.

В първия ден на Новата година, фолклорен концерт изнесоха певиците от читалище „Никола Вапцаров“ – Нели Александрова и Кристина Кацарова. Те успяха да разиграят всички, стекли се на площада в очакване да започне традиционният кукерски карнавал.

Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави всички жители и гости на Банско по случай новата година, като им пожела  здраве, късмет и благополучие. „Отминалата 2017 година беше успешна за града ни – осигурихме финансиране за нова детска градина за нашите деца, а надеждата да имаме Втора кабинкова линия, е на път да стане реалност. Нека Новата 2018 година бъде още по-успешна, да бъде здрава и да носи просперитет  на цялата ни община“ каза още той в празничното си слово. От своя страна малките сурвакари от Банско Николета Пидова и Димитър Баханов поздравиха градоначалника със свещения ритуал за здраве и берекет от името на всички свои съграждани.

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно представление – Кукерският карнавал, сътворен с много любов и старание от самите жители на Банско.  Трите махали - „Вийоново блато“, „Костей блата“ и „Улевиница“ представиха своите „бабуджерe“. Малки и големи, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и благоденствие през новата година. Съпровождани от гръмкият звън на чанове, те изгониха злото далеч от Банско. 

Специална награда в размер на 100 лева предоставена от магазин за подаръци Gift Shop Bansko получи Радослав Никулчин за най-красиви кожи от махала Вийоново блато.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading