Новините от деня

Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Банско включено в един от 12-те винено-кулинарни маршрута на Сподели България

България ще привлича туристи с винено-кулинарни маршрути стана ясно от представянето на проекта на Министерството на туризма и земеделието и храните - "Сподели България". Банско е включено в един от 12-те винено-кулинарни маршрута.

Проектът цели да представи и популизира България в глобалната мрежа и да се превърне в дестинация за четири сезона, което е и основна цел в дейността на Министерството на туризма. Приоритет на Министерството на земеделието, храните и горите заложен в проекта е да се допренесе за развитието на винения и кулинарния сектор.

Кампанията „Сподели България“ цели да популяризира 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта. Те включват както традиционните винени напитки характерната кухня за региона. Дестинациите, които ще се рекламират под шапката на проекта са: Долината на Струма, Долината на Места, Западна Тракия, Розовата долина, Източна Тракия, Сакар, Златия, Мизия, Добруджа и Северно Черноморие, Южно Черноморие, Стари столици, и Източни Родопи.

Предвижда се крайният вариант на проекта ще бъде готов и представен средата на 2018 г.

Георги Икономов: "Този проект е много интересна идея и според мен ще сработи. Това е нещо, което липсваше досега на българския туризъм, а всички знаем, че добър туризъм не може да се прави без добра храна и добро вино". По думите му всеки турист, дошъл на почивка на българско море, в планината или на културен туризъм, търси и добра кухня.

България произвежда добри вина – някои от тях са на световно ниво, подчерта Икономов. Той заяви, че и традиционните ни ястия следва да се представят по подходящ начин. „Доскоро водихме спор с БАБХ (това е един въпрос, който години наред задава туристическият бранш) за по-голяма свобода на производството на местни храни. Става въпрос, че може би поради по-стриктно законодателство, различните ресторанти и механи много трудно могат да представят истински местни ястия, защото много често биват санкционирани по различни закони. За мен това въобще не е правилно. За да сме интересни, самобитни и традиционни във всяко едно местенце на България, във всеки ресторант или механа трябва да се предоставя на туристите приготвена на място уникална храна, а не закупена от търговските вериги, което ги уеднаквява”, обясни Георги Икономов.

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading