Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Последните 7

Последните 7 - интересното от седмицата

"Последните 7" е новата ни рубрика. В нея всяка Неделя ще ви показваме най-важните новини и коментари свързани с Банско и района от изминалата седмица. Екипът на Банско днес е подготвил още интересни изненади за своите читатели през новата година. Следете ни, за да сте винаги информирани.

Посрещнахме Новата 2018

Започнахме седмицата и годината с пищни веселия и тържества, които белязаха последните часове на отминалата 2017 година, както и първите часове на Новата  2018 година, в най-предпочитания зимен курорт на Балканите – Банско.

Хиляди празнуващи се стекоха на централния площад в градът ни, за да посрещнат  с настроение  идващата година. За доброто им настроение се погрижи вокала на Слави и победителка в „Гласът на България“ – Невена Цонева. Красивата изпълнителка забавлява празнуващите до късно през нощта, а впечатляващо шоу от фойерверки, изпълни небето с красота и  новогодишен дух.

В първия ден на Новата година, фолклорен концерт изнесоха певиците от читалище „Никола Вапцаров“ – Нели Александрова и Кристина Кацарова. Те успяха да разиграят всички, стекли се на площада в очакване да започне традиционният кукерски карнавал.

Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави всички жители и гости на Банско по случай новата година, като им пожела  здраве, късмет и благополучие.

    

Равносметката: Над 15 000 туристи избраха Банско за новогодишните празници

„Тук отдъхват и големи групи от различни страни, с които работят наши и чужди туроператори. Някои остават за цяла седмица, а други – за две седмици. Цените няма как да са ниски, защото сме в пиковия сезон. Но броят на туристите е показателен, че се развиваме в правилната посока и правим необходимото за комфорта на гостите си”, твърдят хотелиери от Банско.

„Англичаните и руснаците по традиция са тук за новогодишните празници. Много от тях имат недвижима собственост – апартаменти, в нашия курорт. Идват да изкарат ваканцията си тук, остават поне за една седмица”, твърдят банскалии. В пиковия сезон цените са най-високи, но всеки клиент го знае. 

 

Стана ясна цената на "зелените" протести

ekoloziДокато Банско се готвeше за пореден протест, за да защити правото си на развитие, от Национална асоциация “Българско Черноморие” изпратиха отворено писмо до медиите.Писмото е свързано с обявената наскоро държавна поръчка в размер на 16 951 500 лв. с ДДС за избор на изпълнители за извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България, предмет на докладване съгласно чл. 17 от Директивата за местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците по три обособени позиции.

Владеенето на големи територии от ,,природозащитни’’ НПО, довежда до тоталната зависимост на живота на хората, живеещи в тези територии от политическите интереси на тези НПО. ,,Природозащитни’’ НПО- придобиване на финансови средства от данъкоплатеца, с които да се осъществява политически терор върху същия данъкоплатец. Природата е само повод, причината са парите, а целта е властта.

Ако прокуратурата извършва превантивна дейност, то трябва да се самосезира и да разследва има ли връзка между ,,природозащитните протести’’ против изграждане на втори кабинков лифт в Банско и тяхното влияние за спечелване на 16 951 500 лв., от участници в същите протести.

НАБЧ публично заявява, че очаква покана за осъществяване на обществен контрол по изпълнение на обявената поръчка за 16 951 500 лв. Контрола ще се осъществява от собственика/ползвателя на имота. НАБЧ се обръща към ,,протестиращите природозащитници” против изграждането на втора кабинка в Банско, преди участието си в протеста, да заявят публично дали ще участват ли или не за спечелването на 16 951 500 лв. от Изпълнителна агенция по околна среда.

 

На 03.01.2018 бе проведен фейсбук дебат за Пирин с Нено Димов

debatНено Димов отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48 процента, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище.
Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.

Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най- заинтересовани и за опазване на околната среда и за развитието на бизнеса и туризма, каза Димов. Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон.

В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите, каза още министърът.
Разпоредил съм на ръководството на НП "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият.

Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме, каза министър Димов. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне.

 

Отново протест - Граждани, депутати и кметове рамо до рамо за Банско

bansko protest 01На 04.01.2018, целият Благоевградски регион излезе отново на Главен път Е-79, за да заяви своята подкрепа за Правителството и решението, което взе в посока на изграждане на Втора кабинкова линия в ски зона Банско. Кметовете на общините в Пиринския край, шест депутата от всички политически сили, общински съветници и граждани, заявихме отново своята ясна позиция: няма да позволим на шепа самозванци от София, нарекли се сами себе си “природозащитници”, да решават съдбата на нашия край. 

Всички депутати от Благоевградска област са твърдо обединени по казуса Банско. Всички те заедно бяха заедно на митинга в подкрепа на Българското правителство в решението му за втора кабина и развитието на цялата област. На своето последно за 2017 година то взе едно изключително важно решение за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", като по този начин показа държавническа мъдрост и създаде възможност за решаването на един изключително важен за град Банско и за региона проблем казаха народните представители.

 

Решено: Банско отива в София на 11 Януари

България е сред пионерите на белите спортове в Европа и е сред първите държави, които вземат участие в големи международни зимни спортни прояви още през 20 те и 30 те години на 20 ти век. Всички ние сме се радвали на успехите на поколения бележити български спортисти, като баща и син Попангелови, Георги Варошкин, Георги Димитров, Иван Лебанов, Валентин Божичков, Владимир Брейчев, Петър Панков, Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина и стотици други, както и в последните години на Радослав Янков, Александра Жекова, Владимир Зографски, Алберт Попов и Камен Златков. Плахите опити на държавата за създаване на по-добри условия за инвестиции и развитие на ски инфраструктура срещат яростна съпротива и дефакто поставят пред невъзможност местните общности и инвеститори за реализация на каквито и да било проекти. Зимният спорт и туризъм е безалтернативен за устойчиво развитие на планинските райони, за възпитаване на нашите деца в дух на любов и уважение към природата, за борба с демографската криза и обезлюдяването на тези региони. Нека не допуснем самозвани “любители на планината и българската природа” да бъдат изразители на нашето мнение, нека кажем своето голямо и силно ДА на развитието на зимният спорт и туризъм за една по-модерна, просперираща и здрава България.

Нека заявим своята позиция и покажем, че истинските любители на планината и белите спортове сме много повече и се съберем на 11 Януари 2018 г., в 18.00 на кръстовището на бул. Витоша и ул. Патриарх Евтимий.

 

05. 01. 2018 г. Отново зелени измици! Неверни твърдения за нов бум на строителство

IkonomovПо повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство в град Банско, кмета Икономов в нарочен брифинг заяви следното: През 2012г. Община Банско започва процедура по изготвяне на Общ устройствен план на Общината /ОУПО/. В процеса на проучване и изготвяне на Плана, се установява, че в годините между 2004 - 2010г. извън рагулационните граници на гр.Банско са урбанизирани и застроени големи територии от местностите - „Гуровица“, “Свети Иван“, „Грамадето“, „Кошерината“, „Карантията“, „Средореко“, „Асаница“ и „Герачни улици“. Като предвиждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ /Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване/, с който да се урегулират застроените с индивидуални ПУП-ове територии и да се изгради необходимата техническа инфраструктура и транспортни връзки между тях и стария град.

В последствие през 2014г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни образувания на гр.Банско, който следва стриктно предвижданията на проекта на ОУПО и в който те са определени с устройствена зона "Ок" - "за курорт". В последствие ОУПО минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка /ЕО/ и влиза в сила с Решение №305 от Протокол №18/28.12.2016г. на Общински съвет - Банско/. С проекта за ПУП-ПРЗ за селищни образувания в землището на гр.Банско се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% /1054дка/ от площите са застроени със жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейсности. Едва около 34% /644дка/ са земеделски територии. Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на НП"Пирин", превижда буферни зони по границите с Парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения.

Около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на озеленяване, паркове, градини, транспорт и комуникации. Предвиждането на предварителния проект /в процес на съгласуване/ е урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване са 382дка от общо 1894дка обхванати от разработката. Това са основно земеделски земи, намиращи се между вече урбанизирани терени и до които вече е осигурена техническа инфраструктура. Предварителния проект за ПУП-ПРЗ е предаден и обявен преди влизане в сила на ОУПО.

Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като съгласно ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0.9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10м/3ет/, задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.

 

05. 01. 2018 г. Въвеждат се строги мерки в НП Пирин с цел опазването на естествените природни местообитания

Забранява се карането на ски, сноуборд, шейни и АТВ извън маркираните ски-писти и трасета. Главните инспектори на ПУ и специалистите по паркова охрана за зимен сезон 2017г.-2018г. ще съставят предупредителни констативни протоколи на физическите лица, фирмите и организации, каращи и предлагащи под наем моторни шейни в прилежащите на парка общини, които не спазват забраната за използването на моторизирани средства ( моторни шейни и рактраци), освен при изпълнението на неотложни дейности в горите и спасителни акции.

 

05. 01. 2018 г. Големите в спорта подкрепиха в Банско

radoПетър Попангелов, Радослав Янков, Александра Жекова, Ирина Никулчина, Христо Стоичков, Наско Сираков, Лъчезар Танев, Любо Ганев, Димо Тонев, Томас Лафчис, Мария Гроздева, Илиана Раева, Габриела Петрова,  Георги Гетов, Тихомир Иванов и др. са малка част от звездите на спорта в България, твърдо застанали зад "Каузата Банско". Всички те с лицата, медалите и успехите си подкрепиха банскалии и развитието на ски туризмът, като цяло.  

 

06.01.2018 г. Турист загина при изкачване на връх Вихрен

Инцидентът е станал около 5.30 часа сутринта. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. В района на Джамсжиеви скали 30-годишен мъж се подхлъзнал и паднал в улея. 8 спасители тръгват мигновенно към мястото.

 

06.01.2018 г. Банско празнува Йорданов ден. Ямболия се пребори за Богоявленския кръст

bansko yordanovden 07

Траян Иванов от Ямбол се пребори с още трима претенденти за Богоявлнския кръст в Банско. Това се случи днес, на светлия християнски празник Богоявление или Йордановден. Светият ден започна с водосвет, последван от литийно шествие, като по традиция Светият кръст бе хвърлен във водната каскада на пл. „Никола Вапцаров” в курорта. Траян Иванов е на 41 години и работи в един от местните барове. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. А от своя страна Траян, който за първа година хваща кръста в Банско, пожела на всички присъстващи много късмет и здраве през Новата 2018 година.

 

 06.01.2018 г. Силен интерес към балетния фестивал в Банско

bansko baleten festival 2018 04Балетният фестивал в Банско преминава при силен интерес. Балетната постановка „Лебедово езеро” премина при препълнена зала и признателни аплодисменти в читалище „Никола Вапцаров” в Банско. Това бе втората от общо трите гостуващи танцови спектакли, част от репертоара на Държавна опера Варна.

 

 

 07.01.2018 г. Иванов ден е! Поздрав от кмета Г. Икономов послучай Ивановден

ikonomovУВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

 На днешния ден Православната църква отбелязва един от най-големите празници – денят на Свети Йоан Кръстител. На днешния ден почитаме паметта на светеца, посочил Исус Христос за Син Божи и този, който го е покръстил в свещените води на река Йордан.  

 По този повод отправям своите сърдечни пожелания за здраве, щастие и благополучие! Нека Св. Йоан ви закриля и дари със здраве, късмет и спокойни дни!

 На именниците желая да носят името си с гордост и самочувствие, защото то е символ на силата на вярата, на почтеност и упоритост!

Честит празник!

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading