Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Гостуващата изложба „НИЙ СМЕ ДОСТОЙНИ ЛАВРИ ДА БЕРЕМ” бе открита в Банско

В навечерието на паметните 105 години от Освобождението на град Банско – 5 октомври, в Дома на изкуствата бе открита гостуващата изложба „НИЙ СМЕ ДОСТОЙНИ ЛАВРИ ДА БЕРЕМ”.

Тя е посветена на 100-годишнината от Балканската война и е уредена с материали от фондовете на Национален литературен музей София. Светла Барякова – директор на Музейния комплекс в Банско откри културното събитие, в компанията на уредника на Националния литературен музей и автор на експозицията - Румяна Пенчева. Официалното откриване бе уважено също от кмета Георги Икономов и заместник-кмета Асен Кирицов, общественици и граждани на града.

Експозицията показва участието на български писатели, журналисти, художници, актьори и представители на техническата мисъл във войните между 1912 и 1918 г. С творчеството и жертвоготовността си българските интелектуалци изразяват духовния екстаз на нашия народ от величавите събития през 1912 г., изказват потреса от националната катастрофа след Междусъюзническата война и описват умората, разочарованието и ужаса от националния погром през Първата световна война. Освен с оръжие, хората на перото и четката участват във войните чрез своите художествени произведения, пресъздавайки в тях своебразната хроника на събитията.
Творците се различни – по произход, и като характери, като творчески натюрел, и като светоусещане. Обединява ги едно – болката за хората и за погубените национални идеали.
Сред авторите, представени в експозицията, са нежният лирик Теодор Траянов, участник в две войни и единственият поет, получил Златен кръст за храброст, поручик Димчо Дебелянов, загинал в сражение край Горно Караджово през 1916 г., поетът и публицистът Гео Милев, тежко ранен при сраженията край Дойран. Художниците Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Борис Денев, Константин Щъркелов увековечат в изкуството си батални сцени и моменти от ежедневието на войниците. Имената на храбри военни летци като Христо Топракчиев, Симеон Петров и Асен Йорданов са записани със златни букви в историята на бойната ни слава. Кореспондентите, отразяващи бойните действия, са сред най– известните български писатели – Йордан Йовков, Елин Пелин, Добри Немиров. В паметната експозиция е отделено място и за жените – смели участнички в санитарните части.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading