Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

105 години свободно Банско! Честит празник банскалии!

На днешната дата през 1912 г. Банско е освободен от турско робство и 5 Октомври по традиция се чества, като празник на града. Празничният ден започна с тържествена света литургия в храма "Света Троица", където на паметната днешна дата преди 105 години воеводата Пейо Яворов обявява, че Банско и банскалии са вече свободни.

Веднага след литургията ще бъде открит нов паметник, който ще краси прекрасният ни град. Той се намира на площад Възраждане и представлява арменски кръст. Паметникът е подарък за Банско от Армения в прослава на Пейо Яворов и неговото стихотворение "Aрменци".

Склуптурата представлява православен кръст в основата,, на който са написани думите на поета революционер - "Братя, хвърляйте фесовете.От днес сте вече свободни българи!".

Повече от  105 години Банско е свободно и само кове съдбините си. И ако днес Банско е един модерен и развиващ се град, то заслугата е на хората, които се раждат, работят и творят тук. Уникалното съчетание на модерност и вековна духовна традиция, на неповторима природа и героична история, на предприемачески дух и забележително гостоприемство, Банско придобива все по-голяма популярност пред света.

Празникът ще завърши с концерт на площад Никола Вапцаров с участието на Графа.

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading