Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Фолклорен спектакъл "БАГРИТЕ НА ПЕСЕНТА И БАНСКАТА РУБА"

В пъстрият живот на Банско, едно прекрасно събитие мина някак незабелязано. Едно събитие с ярка индивидуалност и дълбока свързаност с Банско, фолклора и героите му. За него ни разказва Емилия Вишанина.

"БАГРИТЕ НА ПЕСЕНТА И БАНСКАТА РУБА" - тържествен спектакъл, посветен на героизма на РАДОН ТОДЕВ, Деня на НЕЗАВИСИМОСТТА и 5-ти ОКТОМВРИ - Денят на Банско.

Пъстроцветна дъга от песни, руба, хумор, стих ... вяра, дух и идентичност. Събрала 4 поколения под един покрив, просълзили и докоснали публиката до Домашния олтар, извор на премъдрие и самобитност.

Организаторите от Литературен клуб "Д-р Любен Балев" - Банско със съдействието на Сдружение "Дедо Лазко" и Музеен комплекс - Банско, направиха един наистина интересен и уникален спектакъл. Идеята продиктувана от родобивото чувство към историята, традициите и фолклора /конгломерат от самобитни елементи на своеобразното ни нар.творчество, подплатено с изконна християнска вяра/ на Банско, както и от желанието да се продължи приемствеността между поколенията.

Спектакълът бе изграден от 3 части:

Героизмът на Р.Тодев и родните борци, красотата на неповторимата Банска песен и баграта на Банската руба /дреха/. Между тях се вмъкна се и уникалният "Бански хумор", под формата на неподражаемите "лонджи", внесли вкус и аромат в празничната атмосфера.

Бяха представени и научно обосновани основни елементи на Банската носия, аксесоари и предмети на бита, тръгвайки от незапомнени времена. За костюмите: Калашник; Забунь; видове Шамии, Прескутници и Пишчимале; Чоено либаде с бунти; Чепчен; Чершире; празнична Долама; Ален пояс /Изобилие от Бога/; Аладже - шам и памучно; Джизия - фустань и фустанела; Атлазен фустань; Парленка; Якорудска фустанела; Бела памучна фустанела; Папуци.
Аксесоари: Чепразе с лашник на муниста; Турски меджидии и пендаре; Околоушци; Русоп. Предмети: Цадилка; Урка сос сваток; Паламарка; Буколь; Ушатка. Всичко това бе представено, чрез своебразно ревю, което беше прието с изключително одобрение от публиката.

Видовете представени костюми подчертават социалния статус на носителя и повода, поради който се обличат - за празници /Великден, Божичь, Джерджевден и т.н./; за работа /на полето, в гората .../; за сватби, главеш, кръщенки, повойница, плетеница, .../

На събитието взе участие и певческа група "ГЛАЗНЕНСКИ НАПЕВИ" с водач Надка Хаджиласкова., пееща само автентични, в синхрон с носиите и събитията песни.  В началото изпълниха песента доайен в музикалната съкровищница на Банско - "Морфелинко" /на ъцане и тресене/.

Надяваме се, подобни събития да продължават да радват хората и гостите на Банско и да поддържат банските традиции живи.

**** Специални благодарности към Емилия Вишанина и организаторите, за представената информация и снимки!

 

 

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading