Аз съм ходил в Пирин!

Вижте всички
Новини за Банско

Банско с уникални представители на Пловдивския панаир

Само за 45 дни фирма от Банско прави къща от дървени трупи на всякакъв терен. Екопостройките са сред хитовите експонати на 73-ия Международен технически панаир, който се откри в Пловдив.

"Използваме смърч и бял бор, които внасяме от Русия и Украйна. Гредите са с диаметър 30-35 см", обясни управителят на компанията производител Ивайло Лалев. Трупите се секат само през зимата, защото тогава съхнат по-бързо, и се импрегнират срещу гъбички и вредители. Между тях се поставя изолация от чист лен, а покривът може да бъде от тръстика, керемиди или ламарина.

Преимуществото на тези къщи е, че през студените месеци държат топло, а в горещите - хладно, заради добрата им изолация.

"Показваме ги за първи път на панаира. Амбицията ни е да ги наложим на българския пазар. Можем да ги построим навсякъде - дори навръх планината, стига до там да стига камион", уточни Лалев. Той добави, че е строил подобни къщи в Украйна, Германия и Полша за други компании и решил да приложи опита си и у нас. Фирмата му вече е изработила 15 къщи от трупи по поръчка.

Дървени постройки за скара, барбекю и павилиони показва и финландска компания. Дизайнерите предлагат и варианти във формата на варел.

"Есен 2017 се откроява с мащабите си. Стартира с по-силно чуждестранно присъствие и 113 дебютиращи фирми. Очевидно предприемачите имат да покажат много нови неща", коментира главният директор на "Международен панаир Пловдив" д-р Иван Соколов. По думите му сред новостите на тазгодишното изложение са "Галерия Имоти", където се представят пазарът на недвижимости и атрактивни сградни решения, международното гейминг състезание, в което ще вземат участие над 600 души, както и бизнесфорумът "Индустрия 4.0".

"Изложението се превърна в ревю на технологиите , които бързо навлизат в практиката, за да се променят и начина на живот", подчерта Соколов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който разгледа палатите, остана впечатлен от експонатите. Той отдели повече от час за обиколка по щандовете.

"Поемаме ангажимент в следващите мероприятия на панаира свои щандове да имат Българската банка за развитие, програмата "Иновации и конкурентоспособност", агенциите за инвестиции и за насърчаване на малките и средните предприятия", заяви министърът на откриването на Есен 2017.

Очаква се до 30 септември над 45 000 души от страната и чужбина да посетят Техническия панаир.

Вижте всички
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading