Новини за Банско

Започнаха проверки за платени авторски права в хотели и заведения

През изминалата седмица множество обекти в Благоевградска област бяха проверени за сключени договори за амторски права върху българска музика. 

Заведенията и хотелите, слушащи, без да плащат, български изпълнители, бяха изловени при проверката на „Профон“ в Благоевград миналата седмица, която включвала общо 50 обекта, съобщи за „Струма“ изпълнителната директорка на дружеството София Щерева. 

Според хотелиера и общински съветник Румен Калайджиев, регионален координатор на Асоциацията на хотелиерите в Пиринско, с която „Профон“ има сключен договор, до момента в областния център на Пиринско, където има свръхконцентрация на заведения, изрядни са само 10 ресторантьори и хотелиери.

Ако собствениците на хотели се включат в Асоциацията, всички те ползват като бонус 50% отстъпка от таксата, която дължат на „Профон“, уточни Калайджиев.

„Профон“ бе създадена преди 5 г. с основна цел защита правата на хората от музикалния бизнес. Тя сключва договори за използването на музика в електронните медии, интернет, при публично изпълнение и при препредаване чрез кабел или сателит, събира парите и ги разпределя между продуцентите и изпълнителите на база на това колко често се слуша дадена песен.

Освен на това дружество ресторантьорите и хотелиерите са задължени от закона да плащат такса и на „Музикаутор“, което пък представлява композиторите, текстописците и авторите на аранжименти.

  • Най-нови

  • Препоръчани

Loading
Loading