Според православния календар Сирни заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение.

От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. 

Простете ми и нека ви е простено, приятели!

Община Банско и през тази година имаше свой щанд на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" в Интер Експо Център в София, на който представи акценти от културно-историческите и природните дадености на региона с фокус върху предстоящия летен туристически сезон. "Последните години летните месеци в Банско са много силни, имаме изключително голям ръст на туристи през лятото", каза пред Actualno.com Емилия Къшева, старши специалист по икономическо развитие в Община Банско.

Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти.

Музикално поетичният спектакъл "Любовта, без която не можем" с великолепната поезия на Боби Кастеелс, събра в тържествената зала на читалище "Никола Вапцаров" всички, които не могат без любов.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading